Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry

2005, Leena Saraste

Leena SarasteSuomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry on myöntänyt valokuvaaja Leena Sarasteelle vuoden 2005 Finnfoto-palkinnon. Palkinto jaetaan vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä panoksella vaikuttanut suomalaisen valokuvauksen kehitykseen ja vahvaan asemaan taidemuotona, sekä luonut edellytyksiä valokuvan arvostuksen lisäämiselle. Finnfoto ry:n hallituksen puheenjohtaja Markku Niskanen ja järjestöpäällikkö Anne Alanko luovuttivat palkinnon Helsingissä 23. päivänä marraskuuta.

Leena Saraste on ollut edistämässä alan arvostusta omilla kuvaustöillään, mutta ennen kaikkea kouluttajana, koulutuksen suunnittelijana ja valokuvan tieteellisen tutkimuksen kehittäjänä. Saraste on toiminut opettajana jo 70-luvulta lähtien monissa koulutusyksiköissä, mm. Taideteollisessa korkeakoulussa, Lahden ammattikorkeakoulussa ja Tampereen yliopistossa. Hän on myös ollut luomassa opetushallituksen ja opetusministeriön työryhmissä uutta koulutusjärjestelmää niin jäsenenä kuin vierailevana asiantuntijana. Hänen kirjansa ”Valokuva, pakenevan todellisuuden kuvajainen” ja ”Valokuva tradition ja toden välissä” ovat suomalaisen valokuvakirjallisuuden perusteoksia, ja ne löytyvät lähes jokaisen tämän alan ammattilaisen, harrastajan ja opiskelijan kirjahyllystä. Hänen väitöskirjansa ”Valo, muoto vai elämä” käsittelee kameraseuratoimintaa sekä ammatin taiteellistumista 1950-luvulla. Vuosi sitten Saraste sai ansioistaan valokuvataiteen valtionpalkinnon.

Leena Sarasteelle myönnetty Finnfoto-palkinto on järjestyksessään kahdeksas. Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet Matti J. Kaleva, Mikko Pekari, Tuomo-Juhani Vuorenmaa, Salme Simanainen, Kai Nordberg, Hannu Hautala ja Rashid Nasretdin.

Finnfoto-palkinto, jonka arvo on 1000 euroa, on Finnfoto ry:n jäsenjärjestöön kuuluvan valokuvaajan ottama muotokuva palkinnon saajasta. Tänä vuonna teoksen on kuvannut ”Vuoden muotokuvaaja” -arvon saavuttanut Patrik Raski.