Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry

Lainauskorvaus kuvantekijöille haettavissa

Lainauskorvaus kuvantekijöille haettavissa

Kuvataiteellisten teosten ja valokuvateosten tekijöille suunnatun lainauskorvauksen haku on alkanut. Kuvantekijät voivat hakea kirjastolainaamisesta tekijälle kuuluvaa korvausta 12.12.2012 asti Kopioston lainauskorvauspalvelussa, osoitteessa www.kopiosto.fi/lainauskorvaus.

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston verkkosivuilla toimivassa palvelussa voi selata korvausta saavien julkaisujen tietoja ja jättää lainauskorvaushakemuksen. Edellisissä hauissa mukana olleet julkaisut huomioidaan automaattisesti tälläkin kertaa, hakemus on voimassa toistaiseksi. Kuvantekijän tulee kuitenkin ilmoittaa lainauskorvauspalvelussa uudet edellisen haun jälkeen ilmestyneet julkaisut.

Nyt haettavissa olevan korvauksen suuruus on yhteensä 355 000 euroa. Korvauksen jako perustuu vuoden 2010 lainaustilastoon. Kuluvan vuoden korvausta voi hakea takautuvasti kolmen vuoden ajan aina vuoteen 2015 saakka.

Lainauskorvaus perustuu tekijänoikeuslakiin, jonka mukaan tekijällä on oikeus korvaukseen, kun hänen teoksiaan lainataan yleisölle. Opetus- ja kulttuuriministeriön tekijöille maksama korvaus koskee kuntien ylläpitämissä yleisissä kirjastoissa tapahtuvaa lainausta.

Kopioston lisäksi lainauskorvausta hallinnoi kaksi muuta tekijänoikeusjärjestöä. Sanaston vastuulla on korvauksen tilittäminen kirjallisten teosten oikeudenomistajille: kirjailijoille, kääntäjille ja toimittajille. Teosto hallinnoi lainauskorvausta säveltaiteen alan teosten tekijöiden osalta.

Lisätietoja:
Kopiosto ry
Lainauskorvaus, asiakaspalvelu
puh. 09 4315 2360
lainauskorvaus@kopiosto.fi
www.kopiosto.fi/lainauskorvaus