Finnfoton valokuvanäyttelyt Kuva ja Kamera messuilla 8-10.3
Finnfoton jäsenjärjestöistä ovat näyttelyineen esillä Suomen Ammattiluontokuvaajat ry, Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Suomen Kameraseurojen Liitto ry, Suomen Lehtikuvaajat ry, Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, Suomen Mainosvalokuvaajat ry ja Valokuvauksen Opiskelijat ry.
Näyttelyt ovat:
Suomen Ammattiluontokuvaajat ry
Benjam Pöntinen: Bengan parhaita
Markus Varesvuo: Lintukuvia näyttelykokonaisuudesta Selviytyjät – lumen ja jään linnut
Suomen Ammattivalokuvaajat ry
Vuoden Muotokuvaajan 2013 kuvasarja
Hetki Unelmaa -näyttely
Suomen Kameraseurojen Liitto ry
Mestarit esillä
Suomen Lehtikuvaajat ry
Petteri Kokkonen: Kaksi Kylää
Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry
Vuoden Luontokuvat 2012
Suomen Mainoskuvaajat ry
Oskari Hellman: Valokuvia
Valokuvauksen opiskelijat ry
Oskari Hellman: Valokuvia
Oskari Hellman (s. 1968) on valokuvaaja, mainosvalokuvaaja, kuvankäsittelijä ja ”digital artist”. Kuvaajana hän on kaikkiruokainen ja kuvaa lähes kaikkia tyypillisiä mainosvalokuvaajan aiheita, lukuun ottamatta muotikuvia. Hyvin usein toimeksiannot ovat ns. palapelejä eli useista eri elementeistä koostuvia ja paljon kuvankäsittelyä vaativia kuvia. Näitä voisi luonnehtia sanoilla ”kuvia, joita ei voi olla olemassa”. Käytännönläheisempiä aiheita ovat Oskarille ruokakuvat, joiden kanssa harvoin tarvitsee viettää paljon aikaa tietokoneella.
Nyt esillä olevat Oskari Hellmanin kuvat jakautuvat kahteen kokonaisuuteen. Ensimmäinen koostuu vuonna 2007 ravintola Groteskille kuvatuista ruokakuvista. Niissä on hyvin läheltä kuvattujen raaka-aineiden muodostamia lähes abstrakteja väripintoja. Toinen kokonaisuus sisältää erilaisia mainoskuvia vuosilta 2002–2012. Oskari kertoo, että kuvia ei ole valittu mitenkään tieteellisellä menetelmällä vaan lähinnä mutuperiaatteella.
Kaikki näyttelyn kuvat on tulostettu Canson Infinity -paperille. Näyttelyn toteuttaminen ilman Cansonin ja sen edustajan Jussi-Pekka Arkkolan apua ei olisi onnistunut.
Oskari Hellman (s. 1968) on harrastanut valokuvausta yli 35 vuotta. Valokuvausalalla hän on ollut 23 ja valokuvaajana 20 vuotta, digitaalista valokuvausta ja kuvankäsittelyä hän on tehnyt 15 vuotta. Vuoden Huiput -kilpailuissa Hellman on saanut kolme kultaa, neljä hopeaa ja kunniamainintoja sekä Kultajyvä-kilpailuissa kaksi kultaa ja viisi hopeaa. Lisäksi on tullut muita sijoituksia kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Suomen Valokuvaajain Liiton mestari -arvonimen (SVLM) hän saavutti 2002. Hänelle on kertynyt myös monia luottamustehtäviä.
Petteri Kokkonen: Kaksi Kylää
Valokuvaaja Petteri Kokkosen Kaksi Kylää -näyttely kertoo elämästä kahdessa kylässä, jotka sijaitsevat linnuntietä alle 400 km:n päässä Helsingistä. Kaksi pientä kylää, kaksi läheistä, mutta kaksi täysin eri maailmaa.
Näyttelyn Laatokan Laidalla kuvia Kokkonen on kuvannut vuodesta 1999. Kuvausmatkat ovat useimmiten suuntautuneet Hiidenselän maisemiin Laatokan pohjoislaidalle. Valokuvaaja on kuvausmatkoillaan asunut Belozerovin perheessä, mikä on antanut hänelle ainutlaatuisen mahdollisuuden dokumentoida sikäläistä elämää aidoimmillaan. Perheen karjalainen emäntä Maria on toiminut valokuvaajan oppaana ja tulkkina.
Kun siirrytään yksi aikavyöhyke länteen, saavutaan perinteiseen eteläpohjalaiseen kylään. Kuvia näyttelyyn Tarinoita Koskenkorvan Kylästä Petteri Kokkonen on kuvannut vuodesta 2009. Pellon laidalla Etelä-Pohjanmaalla kasvanut ja maanviljelijän urasta haaveillut, maailmaa nähnyt valokuvaaja Kokkonen toteaa: ”Koskenkorvan kylä on yksi mukavampia paikkoja, missä olen koskaan kuvannut. Ihmiset ovat aitoja ja pilkettä silmäkulmassa löytyy vaikka muille jakaa.”
Petteri Kokkosen (s. 1971) lehtikuvaajan ura alkoi kotikonnuilla Ilkka-lehden kesäkuvaajana 1991. Varusmiesaika kului kravatti kaulassa ja kamera kourassa ympäri Suomea Ruotuväki-lehden palveluksessa. Syksyllä 1993 alkoi matka maailmalle. Himo päästä ikuistamaan elämää maailman eri kolkkiin oli ja on kova. Työ on vienyt mm. Darfuriin, Eritreaan, Inariin, Intiaan, Ivaloon, Liberiaan, Palestiinaan, Pohjois-Irlantiin, Tazhikistaniin, Turkuun ja taas takaisin kotiin perheen luo Lontoon kupeeseen.
Benjam Pöntinen: Bengan parhaita
Valokuvanäyttely Bengan parhaat on koottu luontokuvaaja Benjam Pöntisen 20-vuotisen ammattilaisuran ajalta. Kuvat ovat joko valokuvakilpailuissa palkittuja tai hänelle itselleen muuten merkittäviä töitä. Hän on saavuttanut kuvillaan mm. BBC:n kuuluisan luontokuvakilpailun sarjavoitot vuosina 1991 ja 2011.
Benjam Pöntinen on ammattiluontokuvaaja ja tietokirjailija. Vuodesta 1988 lähtien hän on kuvittanut yhteensä 23 valokuvateosta, joista suurin osa on omakustanteita, sekä osallistunut kahden luontoelokuvan tekoon. Pöntisen erityisiä kiinnostuksen alueita ovat liito-oravat, lepakot ja linnut. Hänellä on ollut useita valokuvanäyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla, ja vuosittain hän on pitänyt useita kymmeniä luentoja ja esitelmiä. Hänelle on kertynyt myös lukuisia luottamustoimia.
Markus Varesvuo: Lintukuvia näyttelykokonaisuudesta Selviytyjät – lumen ja jään linnut
Pohjoisen talvi on ankara ja koettelee kekseliäintäkin lintua. Monet lajit ratkaisevat ongelman muuttamalla talveksi eteläisemmille alueille, mutta hämmästyttävän moni on kehittänyt tapoja selviytyä talven koettelemuksista.
”Etenkin luonnonvalokuvaajalle talvi on kaunista ja antoisaa aikaa – lumi luo hienoja valaistusolosuhteita ja tarjoaa paljon mielenkiintoisia kuvausmahdollisuuksia erilaisten elementtien muodossa”, kertoo Varesvuo ja jatkaa: ”Lumisade, jää, kuura, kinokset, lumen muovaamat muodot ja erilaiset pinnat tarjoavat kauniita ja paljonpuhuvia keinoja korostaa lintujen arkisia puuhia ja dramaattisia hetkiä.”
Talvella valo voi olla erityisen tasaista sen heijastuessa lumen peittämästä maasta takaisin ilmaan, jolloin valo osuu lintuun parhaimmillaan sekä ylhäältä että alhaalta. Kuvaan ei synny vahvoja valon ja varjon eroja kirkkaimmallakaan kelillä. Lumen ansiosta maastossa on sen verran valoa, että pimeimpäänkin aikaan aivan sydäntalvella voi saada aikaan hyviä lintukuvia.
Markus Varesvuo on Suomen luontokuvaajien kärkeä, lintukuvauksen ammattilainen. Häneltä on ilmestynyt kuusi kotimaista kirjaa: Lintuvesien äärellä (Jari Kostetin kanssa), Selviytyjät – lumen ja jään linnut (Pertti Koskimiehen kanssa), Linnut vauhdissa ja Linnut lumen valossa (Arto Juvosen, Tomi Muukkosen ja Jari Peltomäen kanssa), Lintukuvauksen käsikirja (Bence Mátén ja Jari Peltomäen kanssa), joka oli ilmestymisvuonaan (2011) Tieto-Finlandia -finalisti sekä Tiesitkö tämän linnuista (Pertti Koskimiehen kanssa).
Syksyllä 2011 ilmestyi ensimmäinen ulkomainen teos, Birds: Magic Moments brittiläiseltä New Holland Publishers -kustantajalta. Yhteistyö jatkui myös vuonna 2012, kun Fascinating Birds ilmestyi. Huhtikuussa 2013 kansainvälisille markkinoille ilmestyy Handbook of Bird Photography yhdysvaltalaisen Rocky Nook -kustantajan julkaisemana, ja sen saksankielinen versio dpunktilta.
Suomen Ammattivalokuvaajat ry: Hetki Unelmaa
Kaikilla ihmisillä on unelmia, suuria tai pieniä. Monen unelmana on kokeilla, miltä tuntuu olla joku toinen, edes pienen hetken verran. Suomen Ammattivalokuvaajat ry toteutti yhdessä Kehitysvammaisten tukiliiton kanssa Hetki Unelmaa -projektin, jossa kehitysvammaiset ihmiset eri puolilla maata pääsevät kokemaan unelmansa ja saavat itsestään kauniin, itsetuntoa kohottavan muotokuvan.
Hankkeen juuret ovat Kokkolassa, jossa paikallisen Keva-palvelukeskuksen ohjaajat lähtivät toteuttamaan omaa näyttelyprojektiaan näkemänsä Maailman kaunein tyttö -valokuvanäyttelyn pohjalta kokkolalaisten valokuvaajien kanssa. Tuloksena oli vuonna 2011 suuren suosion saavuttanut valokuvanäyttely.
Seuraavana vuonna Hetki Unelmaa -projekti laajeni koko maan kattavaksi. Yhteensä 28 valokuvaajaa 20 paikkakunnalta toteutti Kehitysvammaisten tukiliiton paikallisyhdistysten kautta löytyneiden henkilöiden unelmia, ja lopulliseen yhteisnäyttelyyn tuli 66 kuvaa. Projektiin mahtuu monenlaisia unelmia, mm. Lordi, Tuntematon sotilas, argentiinalaisen tangon tanssija ja joukko prinsessoja.
Unelmien toteuttamiseen osallistui valokuvaajien lisäksi iso porukka talkoolaisia: kampaajia, meikkaajia, puvustajia. Niin valokuvaajat kuin muut talkoolaiset ovat lahjoittaneet työpanoksensa näyttelyn toteuttamiseen.
Suomen Ammattivalokuvaajat ry: Vuoden Muotokuvaajan 2013 kuvasarja
Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n Vuoden Muotokuvaaja -vuosikilpailun voittaneen kuvaajan kuvasarja. Kilpailun tulokset julkistetaan perjantaina 8.3.
Suomen Kameraseurojen Liitto ry: Mestarit esillä
Suomen Kameraseurojen Liitto järjesti 80-vuotisjuhliensa kunniaksi näyttelyn Mestarit esillä Helsingissä, Kamera-galleriassa 14.–27.4.2012. Näyttelyyn kutsuttiin kaikki liiton eminenssi- ja suurmestarikuvaajat, ja siihen osallistuivat Ilkka Niskanen SKsLE, Veikko Wallström SKsLE, Ari Haimi SKsLSM, Erkki Hakonen SKsLSM, Liisa Hanafi-Eweiss SKsLSM, Heimo Harju SKsLSM, Eero Laamanen SKsLSM, Erik Lauraeus SKsLSM, Markku Lötjönen SKsLSM, Kaarina Manninen SKsLSM, Raimo Paukku SKsLSM, Jorma Räsänen SKsLSM, Kari Tolonen SKsLSM, Eero Venhola SKsLSM ja Aimo Vuokola SKsLSM. Näyttelystä julkaistiin myös kuvateos.
Tämä Mestarit esillä -näyttely on nyt nähtävissä Messukeskuksessa.
Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry: Vuoden Luontokuvat 2012
Vuoden Luontokuvat -näyttely perustuu Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n vuosittain järjestämään Vuoden Luontokuva -kilpailuun. Sen lähtökohtana on suomalaisuus: kaikki kuvat on kuvattu maamme rajojen sisäpuolella. Ensimmäisestä kilpailusta alkaen yhdistys on esitellyt kilpailussa palkitut kuvat ympäri maata kiertävänä näyttelynä, nyt 32. kerran.
Vuoden Luontokuvat -näyttely kertoo suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden 2012 kokonaisuus muodostuu 8 sarjavoittajasta, 3 kakkossijalle yltäneestä ja 29 kunniamaininnalla palkitusta kuvasta. Tuomaristoa näyttää viehättäneen erityisesti pelkistetty värimaailma, jonka seurauksena näyttelyssä on aiempaa enemmän mustavalkokuvia, useita talvikuvia ja graafisia luonnon yksityiskohtia.
Valokuvauksenopiskelijat ry
Marina Ekroos, s. 1982
Silmänruokaa -sarja
Silmänruokaa-sarja on valokuvaprojekti, joka kasvoi keittokirjaksi. Jokainen valokuva esittää ruoanvalmistuksen prosessin yhdessä ruudussa: ainekset, välivaiheet ja lopullisen annoksen.
Marina Ekroos opiskelee valokuvausta Tampereen yliopiston Visuaalisen journalismin maisteriohjelmassa. Ekroosin esikoisteos, valokuvaan perustuva keittokirja Silmänruokaa – löytöretki makuihin (WSOY) julkaistiin huhtikuussa 2012.
Pyry Krappe
41%
Vaalimainokset katukuvassa
”Kuvasin kuntavaalien aikana etupäässä Helsingissä ohessa olevan kuvansarjan vaalimainoksista. Sarjani nimi on ”41%”. Se viittaa ihmisiin, jotka eivät äänestäneet kunnallisvaaleissa. Monet kuitenkin kommentoivat vaaleja ja vaaliehdokkaita piirtämällä, töhrimällä tai tuhoamalla vaalimainoksia. Nämä toisinaan kiukkuisetkin kannanotot kiehtoivat minua. Kuvasin vaalimainoksia heti ensimmäisten ilmestyttyä katukuvaan. Seurasin myös ihmisten suhtautumista niihin. Huomasin että töhrijöinä oli hyvin erilaisia ja eri ikäisiä ihmisiä. ”
Pyry Krappe on 23-vuotias maailmanmenoa hieman vinoutunein silmin tarkkaileva valokuvaaja Helsingistä. Hän opiskelee kolmatta vuotta valokuvausta Lahden muotoiluinstituutissa.
Nikita Matilda
Enlightenment -sarja
Enlightenment
Tyhjyys
Pimeys Tietämättömyys Nähdä Valo
Tulla Sisällä Valaista Tila Olen Menetys Puolet Elämä Etsiminen Tulen Saa Varmuus Päämäärä Harmonia Onnea Ymmärrän Luonto Muistan Pimeys Kattaa Runko Ylös Alas Sydän Lyö Kova Ääni Sytytys Rinta Tulipalo
Pyrkiä Jatka Syvyys Loppu Ymmärrys Siirtyminen Pimeys Valo Sukeltaminen Itse Sisällä
Päästä Ulos Ansa
Tyhjyys
Piste
Nikita Matilda, s. 1989 on muuttanut Suomeen 7 vuotta sitten ja valokuvannut muutaman vuoden ajan. Hän opiskelee valokuvataidetta Turun Taideakatemiassa.
“Enlightenment” on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Suomessa. Aikaisemmin Nikita on ollut mukana muutamassa yhteisnäyttelyssä Tampereella ja Kouvolassa. Nikita on kuvannut teatteria, vaaleja ja muotia. Hän työskentelee myös liikkuvan kuvan kanssa.
Nikita käsittelee omissa teoksissaan ihmistä ja ihmisen syntyperiä, jumaluuden ja ihmisyyden eroja. Kuvat pyrkivät ilmaisemaan mystiikkaa ja kauneutta. Hän esittää niissä ihmisen harhan vallassa ja näyttää oman persoonallisuuden heijastumia hahmoissa valokuvan keinoin. Nikitan päämääränä on tuottaa katsojalle vaihtoehtoista näkemystä maailmastamme.
Aura Saarikoski
Teoksia kokonaisuudesta: Tämä meri on huone jonka tahdon antaa sinulle
Töissään Saarikoski käyttää valokuvan rinnalla tekstiä kuvan kaltaisena elementtinä. Kuvissa rinnastuu ihminen ja usein paikantumaton tila. Rinnastamalla kuvia tekijä ehdottaa teoksilleen luentaa, jossa merkitykset ovat liikkeessä, eivät pysähdy valokuvan kohteeseensa palautuvaan tulkintaan. Elämä näyttäytyy kameralle väkevänä ja todellisuus alkaa hahmottua uusin sanoin.
Teokset kokonaisuudesta Tämä meri on huone jonka tahdon antaa sinulle, 50 x 50 cm, pigmenttivedos kehyksissä, 2013.
Aura Saarikoski (s. 1987) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja valokuvataiteen maisteriopiskelija Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Saarikoski valmistui kuvataiteilijaksi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta 2012. Saarikosken töitä on ollut esillä näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.
Lisätiedot: Aura Saarikoski, aura.saarikoski@gmail.com, 050 5373204