Harva asia koskettaa kaikkia suomalaisia niin kuin koulukuvaus tekee. Ihmisillä on kautta aikain ollut tarve kuulua omaan heimoon ja ryhmään. Luokkakuva on yhdistävä tarina, johon voi uppoutua kymmenien vuosien jälkeenkin. Vaikka koulukuva kertaa vuodet, vaate- ja hiustyylit sekä perinteet jälkipolville saakka, pääosassa on aina ollut lapsi.

Iisalmen kaupunginkirjaston digitoidut kotiseutuaineistot, Idyllinen Iisalmi -kokoelma. Ryhmäkuva/koulukuva vuodelta 1923.

Koulukuvaus on enemmän kuin vain valokuvaus – se on aikansa peili. Se kertoo tarinan kasvusta, muutoksesta ja yhteisöistä, jotka ovat vuosikymmenten aikana kehittyneet Suomen koulujärjestelmässä. Koulukuvat ovat ainutlaatuisia dokumentteja, jotka tallentavat hetkiä oppilaiden elämästä ja kouluyhteisöjen dynamiikasta.

Suomalainen koulukuvaus täyttää tänä vuonna 160 vuotta. Sen kunniaksi Suomen koulukuvausliitto järjestää valokuvanäyttelyn kauppakeskus Redissä Finnfoton galleriassa 3.10. – 30.11. Näyttelyssä on 36 kuvaa eri aikakausien luokkakuvista muoto- ja ryhmäkuvineen.

Tämä näyttely kutsuu sinut oppimaan ja arvostamaan koulukuvauksen merkitystä. Se tarjoaa tilaisuuden tutkia, miten koulukuvaus on kehittynyt ajan myötä ja miten se on säilyttänyt asemansa tärkeänä perinteenä. Koulukuvat tarjoavat ikkunan menneeseen aikaan. Ne eivät ole vain valokuvia, vaan kappaleita historiasta, jotka herättävät muistoja ja nostavat esiin tunteita vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Valokuvanäyttely on kunnianosoitus Suomen tasa-arvoiselle koulujärjestelmälle.