Fotofinlandia-kilpailu, joka on järjestetty vuodesta 1988. Idea oli Seppo Saveksen. Tavoitteena oli luoda jokaiselle suomalaiselle avoin valokuvakilpailu, jonka palkintosumma 10 0000 mk mahdollistaisi kirjallisuuden Finlandia-palkinnon tavoin voittajan keskittymisen luovaan työhön joksikin aikaa ja samalla nostaisi valokuvauksen arvostusta taiteena. Palkinnon rahoittivat alkuun alan suuria toimijoita Agfaa, Canonia, Kodakia ja Nikonia edustavat maahantuojat sekä alan lehdistä Tekniikan maailma ja Valokuva. Lisänäyttävyyttä saatiin, kun pääministeri Harri Holkeri jakoi ensimmäisen palkinnon.

Osallistujia ensimmäisessä kilpailussa oli toistasataa yhteensä yli tuhannella kuvalla. Voittajaksi selvisi tuolloin vielä amatööri, myöhemmin Lahdessa valokuvaajaksi opiskellut, myös kirjailijana tunnettu Sakari Kiuru. Monet ”vakavat valokuvaajat” eivät katsoneet arvolleen sopivaksi osallistua harrastajamaisena pitämäänsä kilpailemiseen, mutta pian asenteet muuttuivat. Huomattavalla palkintosummalla oli vaikutuksensa.

Vain ensimmäisessä kilpailussa oli yhteinen journalistinen teema ”Muuttuva maamme”. Tekniikkarajoituksia ei ole ollut, mutta esim. Aimo Hyvärisen fotogrammit 1990 herättivät hämmennystä, eivätkä tilateoksetkaan ole olleet aivan helppoja arvioijille Kilpailun säännöt ovat vaihtuneet usein, ja raatia toki vaihdettu vuosittain. Jokaisesta kilpailusta on riittänyt kiistan aihetta: kehnot säännöt, väärin valitut tuomarit, väärin valitut voittajat, liikaa kuvankäsittelyä. Julkisuutta on saatu valokuvauksellekin, mutta viime vuosina erityisesti riitelylle – rahastahan on kyse.

Myöhemmin Fotofinlandia on rahoitettu Finnfoton Kopiostolta saamista korvauksista sekä osallistumismaksuilla. Tekniikan maailma vetäytyi kilpailun järjestäjistä pian alkuvaiheen jälkeen pois, ja kun Valokuva-lehden jatkaja Kuva-lehti lopetti ilmestymisensä vuosituhannen vaihteessa, tilalle tuli Kameralehti. Alun perin kaikille avoin kilpailu rajattiin Finnfoton jäsenille vuonna 2006. Silloin haluttiin nostaa esille jäsenjärjestöjen omia kuvaajia. Finalistit valittiin järjestöjen omissa kilpailuissa menestyneistä kuvista. Kaikille avoimeen kilpailuun palattiin nopeasti. Viime vuosina palkintosumma on ollut 20 000 euroa, mutta se on jaettu eri sarjojen voittajien kesken.

 

Leena Saraste 2021