Palvelut

http://photoclaim.com/en/

http://pixtrakk.com

Googlen kuvahaku: https://www.google.com/imghp?hl=fi&

Näiden palvelujen avulla ammatti- ja harrastajakuvaaja voi valvoa oikeuksiaan netissä 24/7 -periaatteella.

Käytännössä järjestelmät toimivat niin, että kuvaaja toimittaa matalaresoluutiona oleva referenssikuvat ja järjestelmä seuraa niiden perusteella miljoonia nettisivuja jatkuvasti kellon ympäri. Kun järjestelmä löytää referenssikuvaan sopivan kohteen, se lähettää kyselyn kuvaajalle onko kuva netissä luvallisesti vai luvatta?

Jos kuva on luvatta käytössä, lähettää järjestelmä kuvan julkaisseelle taholle maksukehotuksen. Jos kuvaa luvatta käyttänyt maksaa laskun, tilittää järjestelmä siitä noin 60% kuvaajalle. Jos kuvaa luvatta käyttänyt ei maksa, käynnistää järjestelmä oikeusprosessin asian hoitamiseksi. Yleensä sovelluksilla on sopimus lakitoimiston kanssa asian hoitamiseksi.

Ennen oikeusprosessiin käynnistystä sovellusten tarjoajat ottavat yhteyttä kuvaajan mahdollisten kustannusten osalta. Pääsääntöisesti valokuvaa luvatta käyttänyt osapuoli – tekijänoikeusrikkomuksen tehnyt taho – joutuu maksamaan paitsi vaaditun korvauksen, myös molempien osapuolen oikeudenkäyntikulut.

Finnfoton jäsenjärjestöjen jäsenille tarkoitettu palvelu: https://fi.research.net/r/Applex_Finnfoto

Finnfoto on yhteistyössä Kopioston kanssa laatinut kolmen erilaisen kuvan luvattoman käytön oikaisussa tarvittavan kirjemallin(t). Valokuvaaja voi kopioida ja muokata näistä kirjemalleista omiin tarpeisiinsa sopivan viestin internetissä luvattomasti käytetyn kuvan laskuttamiseksi, poistamiseksi tai ohjeeksi muihin toimiin ryhtymisestä.

Kirjemallit

  1. Kuva kopioitu luvatta kuvagalleriasta, tms. sivustolta.
  2. Kuvan käytöstä on kuvaajan ja julkaisijan välinen kuvan käyttösopimus, mutta kuvaa on rajattu tai muokattu sopimuksen vastaisesti.

    HUOM: Näissä tilanteissa valokuvaajalla on kuitenkin jokin sopimus/lupa pohjalla ja asia tulisi aina yrittää jotenkin sopia, ettei asiakassuhde mene tarpeettomasti pilalle.

  3. Kuvaajan nimeä ei ole mainittu Tekijänoikeuslain 3 § edellyttämällä tavalla. Tällöin kyseessä on ns. isyysoikeudenloukkaus.

HUOM:

  • Muista, että aina kun lähetät yllämainitun kaltaista sähköpostia, pyydä LUKUKUITTAUS – näet milloin viesti on avattu vastaanottajan koneella!
  • Yllämainitut kirjemallit 1. ja etenkin 2. ovat aina tapauskohtaisia – käänny hiemankin epäselvissä tapauksissa juristin puoleen. Kynnys oikeustoimiin on kuitenkin korkea, koska mahdollinen korvaus ei välttämättä kata oikeudenkäyntikuluja yms. vaivaa.
Poistokehotus englannin kielellä:

Photograph(s) without authorization and permission on your web site – A copyright offence.