Valokuvaajan tekijänoikeusopasta päivitetty

Maria Rehbinderin ja Mari Pesolan laatima Käytännön opas valokuvaajan tekijänoikeudesta on saanut päivityksen! Uudistuksen taustalla ovat tekijänoikeuslain  muutokset, jotka astuivat voimaan 3.4.2023. Nämä muutokset koskettavat kaikkia oikeudenhaltijoita, erityisesti valokuvaajia, tuoden mukanaan uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia. Keskeisimmät muutokset, kuten uusien poikkeussäännösten säätäminen tekijän oikeuksiin sekä oikeudenhaltijoiden oikeuksia vahvistavat säännökset, on tärkeää ymmärtää omia oikeuksia hallinnoidessa.

Lisäksi olemme ottaneet huomioon tekoälyjärjestelmien yhä keskeisemmän roolin ja tekoälyjärjestelmien käytön valokuvia muokatessa. Uudessa oppaassa käymme läpi, miten tekoälyn luomat kuvat ja elementit suhtautuvat tekijänoikeuksiin ja mitä sinun tulee ottaa huomioon, kun käytät näitä kuvia.

Tekijänoikeuslaki ja uudet säännökset tekoälystä herättävät varmasti kysymyksiä ja keskustelua. Opasta päivitetään, kun alalle muodostuu uusia parhaita käytäntöjä. Tällainen on esimerkiksi valokuvaajan kielto-oikeuden toteuttaminen tekstin- ja datanlouhinnan osalta koneluettavassa muodossa.

Tämä päivitys on suunniteltu auttamaan sinua navigoimaan valokuvaajan tekijänoikeuksien viidakossa uusien sääntöjen ja tekoälyn aikakaudella.

Lataa pdf-tiedosto

Päivitetty 3.4.2024