• Älä tingi hääkuvauksen laadusta, käytä ammattikuvaajaa
  • Varaa aikaa hääkuvaa varten ennen vihkijäisiä
  • Sovi kirjallisesti mitä kuvauksen hintaan sisältyy.

Hääpäivä on usein tärkeimpiä päiviä ihmisen elämässä, siihen satsataan ja sen halutaan olevan täydellinen. Kuitenkin täydellisestäkin hääpäivästä jää vain muistot – ja valokuvat! Siksi hääkuvaukseen ja sen kuvaajan valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Hääkuvaus kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi. Hänellä on kokemusta, näkemystä ja ammattitaitoa saada hääpari rentoutumaan kiireisen ja jännittävän päivän aikana sekä toteuttaa hääparin toivomat kuvat. Ammattikuvaajalla on myös eettinen vastuu työstään.

Häät ovat usein iso investointi ja moni yrittää karsia kuluja mahdollisuuksien mukaan. Säästöleikkuri iskee helposti häiden valokuvaamiseen. Niinpä, miksi maksaa ammattikuvaajalle, kun naapurillakin on oikea järjestelmäkamera ja hän ottaa ”ihan kivoja” kuvia. Onko lopputulos kuitenkaan juuri sitä mitä halutaan jää nähtäväksi. Amatöörikuvissa ihmisten ihoväri saattaa olla oudon kalpea tai asennot näyttää omituiselta?

Kuten yllä mainittiin, valokuvat ovat yksi asia, joka hääpäivästä säilyy, joten niiden ulkoasun tulee olla sen arvoiset. Jos vastakkain ovat kolmas lämminruokalaji buffet-pöytään ja ammattitaidolla tehdyt, laadukkaat hääkuvat, valitse hääkuvat! Et kadu.

Mistä hyvä kuvaaja?

Ammattihääkuvaajan löytää helpoiten selaamalla alan valokuvaajien nettisivustoja, ammattilaisella on aina sellaiset. Sopiva kuvaaja löytyy yleensä omalta paikkakunnalta, mutta moni ammattilainen kuvaa häitä myös kotikuntansa ulkopuolella.

Jos hääkuvaajan valintakriteeri on vain ilmoitettu kuvauksen hinta, ei tämä välttämättä kerro mitä rahalla saa.

Yhden kuvaajan hinta voi tarkoittaa vain kuvausta, toisen hintaan sisältyvät valmiita kopioita ja muita palveluja. Aina kannattaa etukäteen selvittää ja sopia kirjallisesti, mitä asiakas saa vastineeksi maksamastaan summasta. Kirjallinen sopimus vähentää jälkeenpäin mahdollisesti ilmenevien väärinkäsitysten mahdollisuutta.

Kun mieleinen hääkuvaaja löytyy, kannattaa viipymättä sopia tapaaminen. Monen ammattikuvaajan kesälauantait varataan jo edellisenä talvena, joten sitova varaus on syytä tehdä ajoissa.

Ennakkotapaaminen kuvaajan kanssa on tärkeää jotta voidaan neuvotella kuvauspaketin toivotusta sisällössä ja asiakkaan muista toiveista. Myös hyvä henkilökemia kuvaajan ja hääparin välillä on tärkeää. Kuvaajan on saatava hääpari tuntemaan olonsa rennon luonnolliseksi päivänä, jolloin useimpien vatsassa vilisee perhosia.

Ennakkotapaamisen yhteydessä on syytä tehdä myös kirjallinen kuvaussopimus. Näin kaikille on selvää mitä on sovittu ja mikä maksaa mitäkin. Yleensä hääkuvausta ja -kuvia koskevat riitatilanteet syntyvät kun ei ole kirjallista sopimusta ja asioista vain kaksi eri käsitystä sana sanaa vastaan.

Varaa riittävästi aikaa

Hääkuvaa varten kannattaa varata riittävästi aikaa. Kuvauksen ajankohta olisi hyvä olla muulloin kuin hääjuhlan aikana. Kiire ja hyvä hääkuva ei ole toimiva yhdistelmä.

Hääpäivänä studiossa otettavat hääkuvat kannattaa ajoittaa riittävän aikaisin ennen vihkimistä. Tällöin hääpari voi kuvauksen jälkeen rauhassa siirtyä valokuvaamosta suoraan kirkkoon. Ennen vihkimistä myös meikit, kukat, kampaukset yms. ovat lisäksi parhaimmillaan, eikä riisinjyviä varise pitkin ja poikin. Lisäksi monilla päivän suurin jännitys laukeaa vihkimisen jälkeen. Sen myötä iholle saattaa nousta joksikin aikaa punaisia laikkuja. Avokaulaisessa puvussa iho täynnä punaisia laikkuja oleva morsian ei ole kovin eduksen virallisessa hääkuvassa.

Jos hääkuvaan tullaan vihkimisen ja hääpaikalle menon väliajalla, on seurauksena hermoja kiristävä tilanne kun bestmanit, kaasot ja sukulaiset soittelevat tauotta kysellen koska hääpari saapuu juhlapaikalle. Samoin hääpari on usein itsekin jo ns. toinen jalka menossa, joten tilanteessa tuskin syntyy hyvä hääkuva.

Kun hääjuhla on saatu käyntiin, on hääparin helpompi irrottautua juhlista joksikin aikaa jatkamaan hääkuvausta miljöö- tai muuten vaan rennomman kuvauksen merkeissä. Hääjuhlien pitopaikkaa, kartano tai vastaava tila, ympäröivät puistomaiset maisemat. Tätä voi hyödyntää hääkuvauksissa.

Miljöökuvaus on paljon olosuhteiden armoilla ja aikaa vievää puuhaa mm. usein tarpeellisten salamavalojen ja valoheijastimien asettelun vuoksi. Siksi hääkuvauksen ammattilaiset kehottavatkin usein hääparia miettimään miljöössä tapahtuvan hääkuvauksen tekemistä ennakkoon vaikkapa koekampaus ja –meikkipäivänä. Tällöin ei hääpäivän aikataulu ei vielä paina päälle, joten voidaan rauhassa odottaa vaikkapa upeaa auringonlaskua.

Kuvat kuviksi

Seuraava vaihe hääkuvauksessa on kuvien valinta ja vastaanotto. Tässä on vaihtelevia käytäntöjä. Osa ammattikuvaajista antaa koekuvat paperikuvina, osa cd-levyllä, osalla ne ovat nähtävissä nettisivulla.

Myös valmiin tuotteen – hääkuvien – luovutuksessa on monia käytäntöjä; joku kuvaaja antaa hääparin kuvat vain cd-levyllä. Asiakkaan huoleksi jää tällöin kuvien työstö esimerkiksi paperikuviksi itse valitsemallaan tavalla. Toisen kuvaajan pakettiin saattaa kuulua valituista kuvista koostettu albumi tai kansio ja kiitoskortit, joissa kuvavalinnat ja taitto on tehty käsityönä asiakkaan tarpeita vastaavaksi. Vaihtoehtoja on, ja niistä kannattaa keskustella ja sopia kirjallisesti ennakkoon kuvaajan kanssa.

Kuvien määrän kohdalla kannattaa muistaa, ettei määrä ei korvaa laatua. Hääpari voi saada monta sataa otosta sisältävän CD-levyn. Joukossa saattavat olla myös kaikki epäonnistuneet ja muut ”sattumalaukaukset”, joissa ilmeet, asennot ja muut olosuhteet eivät ole parhain päin. Vaihtoehtona on pienempi määrä, ammattitaidolla valittuja ja viimeisteltyjä kuvia.

Entä jos ja tekijänoikeudet

Jos maailma olisi täydellinen, jokainen kuvaus sujuisi ongelmitta. Vaan kun kamerat, muistikortit ja tietokoneet sisältävät herkkää teknologiaa niin joskus jokin voi mennä vikaan ja hääkuvat kadota bittiavaruuteen.

Ammattikuvaajalla on myös eettinen vastuu asiakkaalleen. Ongelmatilanteissa kannataa kuvaajan kanssa neuvotella sopivasta ratkaisusta. Lisäksi kannattaa muistaa, ettei mielipahasta Suomessa makseta korvausta.

Yksi tärkeä asia on myös hääkuvien tekijänoikeus. Monilta hääasioihin vihkiytyneiltä nettisivustoilta saa hyviä neuvoja ja vinkkejä. Aivan sokeasti kaikkeen tietoon ei kuitenkaan kannata luottaa.

Hyvin yleinen harhaluulo on, että jos asiakas saa kuvaajalta hääkuvat CD-levyllä, se antaa asiakkaalle oikeuden tehdä kuvilla mitä vaan. Näinhän asia ei ole. Ilman erillistä sopimusta kuvaajalla on täydet tekijänoikeudet kuviinsa. Jos ei toisin ole sovittu, ei asiakas saa omin lupineen muokata CD-levyn kuvista esimerkiksi 50 kiitoskorttia omalla kotitulostimella tms. keinoin. Tämä on selvä tekijänoikeusrikkomus. Toisaalta kotitulostimella tavalliselle paperille tulostettu valokuva harvoin mairittelee kuvan henkilöitä tai kuvaajaa. Ammattivalokuvaaja ei halua mahdollisten tulevien asiakkaiden näkevän omasta työstään epämääräisiä kopiota. Onhan se sama kuin ompelijalta saatu kaavoista kokoon harsittu hääpuku tai pitopalvelu tarjoamat eilisen noutopöydän ylijäämät.

Valokuvaaja on häihin tarvittava ammattilainen siinä missä kultaseppä, ompelija, floristi tai pitopalvelu. Elämän tärkeän päivän taltiointi valokuvina säilyviksi muistoiksi kannattaa uskoa ammattilaisen käsiin!