Tanja ja Kimmo ovat kiertäneet Euroopan umpeenkasvaneita linnanaukioita ja syrjäisten kylien harvoin kuljettuja polkuja, etsien hylättyjen rakennusten outoa lumoa. Vierailu suljetussa sairaalassa tai romahtamispisteessä olevassa kirkossa on vaikeaa, usein jopa vaarallista, mutta kahdelle seikkailijalle projekti on avain maailmaan, joka voi parhaimmillaan olla kuin kohtaus kauhuelokuvasta. Valokuvaaminen pimeissä ja pölyisissä rakennuksissa on haastavaa, mutta samalla harrastus on vienyt seikkailijat Euroopan kolkkiin, joihin harva turisti eksyy.

Hylätyt rakennukset kiehtovat monia. Ne ovat ympärillämme matkaansa jatkavan maailman sokeita pisteitä, joihin ei ole tarkoitus mennä, ja juuri siksi niiden maailma on niin erikoinen. Villeinä kasvaviin metsiin piilotetut rakennukset kertovat niin yhteiskunnallisesta muutoksesta kuin perheiden kohtaamista katastrofeista. Vaikka hylätyn rakennuksen sisällä aika on saattanut pysähtyä, ovat ne täynnä todisteita siitä, että luonto jatkaa loputonta työtään.

Näyttely avaa ovet ranskalaisiin aikakapseleihin, Italian vuoristossa uinuviin huviloihin ja mahtaileviin puolalaisiin linnoihin.


Finnfoto Galleria sijaitsee Kauppakeskus Redin toisessa kerroksessa, A2-03 -liiketilassa. Abandoned Nordic -näyttely on maksuton ja esillä galleriassa 6.2. – 1.4.2023. Tanja Palmusen ja Kimmo Parhialan Abandoned Nordic -näyttelyn kuviin ja tarinaan voi tutustua myös osoitteissa instagram.com/abandoned_nordic ja  abandonednordic.com