Kopiosto valtakirja takaa tasapuolisuuden
Valokuva on tekijänoikeuden alainen teos koska tekijänoikeus syntyy, kun teos tehdään, ilman erityistä rekisteröintiä. Tekijänä on aina luonnollinen henkilö, ei koskaan yhteisö tai yritys.
Tekijänoikeusjärjestö mahdollistaa sen, että teoksia pystytään joustavasti käyttämään ja että tekijä saa itselleen kuuluvan korvauksen tästä käytöstä. Tätä varten on organisaatioita, kuten Kopiosto, jonka yksi jäsenjärjestö on Finnfoto ry. Kopioston osalta Finnfoto ry siis valvoo kaikkien jäsenjärjestöjen jäsenien tekijänoikeuksia, edellyttäen että ao. yksittäinen jäsen on antanut Finnfoto ry:lle asianmukaisen Kopiosto-valtakirjan.
Suhteessa jäsenjärjestöjensä jäsenmäärän Finnfoto ry:llä on tällä hetkellä suhteellisen niukasti Kopiosto-valtakirjoja.
Jäsenjärjestöjen yksittäisten jäsenten aktiviteetista on kuitenkin kiinni, että Kopiosto voi kerätä ja jakaa tekijänoikeusmaksuihin perustuvat korvaukset oikeudenmukaisesti jäsenjärjestöilleen.
Ei koske minua?
Toisaalta kaikki Finnfoton jäsenjärjestöjen jäsenet eivät ehkä omasta mielestään välttämättä kuulu tekijänoikeuskorvausten piiriin. Siksi he eivät myöskään ole katsoneet aiheelliseksi antaa Finnfotolle Kopiosto-valtakirjaa.
Käytännössä kuitenkin vastavuoroisuuden perusteella – valtaosa Finnfoton apurahoista on nimenomaan Kopiostolta tulevia varoja – Finnfoton jakamien apurahojen saamisen edellytyksenä on, että saaja on antanut Finnfotolle asianmukaisen Kopiosto-valtakirjan. Näin taataan myös Kopioston keräämien tekijänoikeusmaksujen mahdollisimman oikeudenmukainen jako esimerkiksi Finnfoton omien ja jäsenjärjestöjen kautta jaettavien apurahojen osalta.
Miten toimitan Kopiosto-valtakirjan?
Kopiosto valtakirja on aina toimitettava kirjallisena. Sitä ei voi tehdä esimerkiksi internetissä. Valtakirjalomake on ladattavissa tulostusta varten PDF-tiedostona osoitteessa: http://www.kopiosto.fi/kopiosto/palvelut_oikeudenomistajille/fi_FI/kopiosto_valtakirja/
Yksittäisen Finnfoton jäsenjärjestön jäsenen antaman Kopiosto-valtakirjan tulee valtuuttaa nimenomaan Finnfoto ry, eikä esimerkiksi omaa kamerajärjestöä. Vain näin Finnfoto ry voi valvoa jäsenjärjestöjensä yksittäisten jäsenien tekijänoikeuksia ja Kopioston korvauksia.
Mikä Kopiosto?
Kopiosto on esittävien taiteilijoiden, tekijöiden ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö, joka edustaa luovan työn kenttää laajasti. Kopiostoon kuuluu 44 eri kulttuurin ja viestinnän alojen jäsenjärjestöä.
Jäsenjärjestöjensä kautta Kopiostolla on valtakirja noin 50 000 suomalaiselta luovan työn tekijältä. Kopiosto edustaa ulkomaisten sisarjärjestöjensä kanssa tekemiensä vastavuoroisuussopimusten nojalla myös ulkomaisia luovan toimialan tekijöitä.
Kopiosto on voittoa tavoittelematon järjestö. Sen päätösvaltaa käyttävät sen jäsenjärjestöt – luovan työn tekijöiden ja yritysten omat järjestöt. Kopiosto järjestää teosten käyttöluvat kaikille yhteiskuntaelämän aloille; muun muassa oppilaitoksille, yrityksille, julkis- ja kunnallishallinnolle sekä kirkollishallinnolle.
Kopiosto kerää korvauksia teosten käytöstä ja tilittää ne hallintokulujen vähentämisen jälkeen teosten oikeudenomistajille.
Miten Kopiosto-korvaukset jaetaan?
Korvaukset maksetaan jäsenjärjestöjen sopimalla tavalla joko henkilökohtaisesti suoraan tekijöille (audiovisuaalisten teosten käytön korvaukset) tai näitä edustaville Kopioston jäsenjärjestöille (valokopioinnin korvaukset).
Osa varoista jaetaan Kopioston yhteydessä toimivan Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin kautta tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin.
Kopioston asema teosten käyttäjiä ja luovaa toimialaa yhdistävänä linkkinä perustuu yhtäältä jäsenistöltä saatuun kattavaan valtuutukseen ja toisaalta opetusministeriön päätökseen.
Opetusministeriö hyväksyy tekijöitä edustavan järjestön tietyksi määräajaksi kerrallaan toimimaan käyttölupia myöntävänä ja korvaustuottoja keräävänä järjestönä.
Kopiosto-valtakirja on ladattavissa tulostusta varten osoitteessa:
http://www.kopiosto.fi/kopiosto/palvelut_oikeudenomistajille/fi_FI/kopiosto_valtakirja/