Lukijan kuvista
Sekä printtimedia että digitaalinen media käyttävät kuvituksenaan yhä enenevässä määrin lukijoiden ottamia kuvia. Äkkiseltään erilaiset ’Lukijan kuva’ – jutut tuntuvat sinänsä harmittomilta, mutta niihin sisältyy kuitenkin erilaisia lieveilmiöitä, joita harvemmin tullaan ajatelleiksi.
Lehtikuvaajat ovat valokuvauksen ammattilaisia, jotka taltioivat maailman tapahtumia, kriisialueilla usein henkensä kaupalla. Heillä pitää olla tarkka silmä, joka kykenee hetkessä päättämään parhaat kuvakulmat, sillä ’oikeassa elämässä’ tilanteet vaihtuvat nopeasti ja hyvän uutiskuvan mahdollisuus voi mennä nopeasti ohi.
Tee-se-itse –tyyppejä ja kansalaisaktiivisuutta on toki aina hyvä olla olemassa, mutta kenen on vastuu silloin, kun uutisjournalismi systemaattisesti siirretään maallikoille?
Lehtien kuvakilpailuihin osallistujat eivät läheskään aina huomaa tai ymmärrä, että luopuvat useimmiten oikeuksistaan kuvaan lähettäessään sen lehteen tai nettisivuille. Kuva voi sen jälkeen alkaa elää täysin omaa elämäänsä, lehdellä tai nettiportaalilla on sen jälkeen täysi oikeus käyttää kuvaa haluamallaan tavalla, haluamassaan yhteydessä.
Lukijan kuvista saatetaan maksaa pieni palkkio, lisäksi viime aikoina on ollut muodissa luovuttaa päivän parhaan uutiskuvan lähettäneelle lukijalle matkapuhelin. Muutaman euron palkkiot eivät vastaa todellisen uutiskuvan hintaa. ’Palkkionmetsästykseen’ on kuitenkin olemassa apuvälineitä, esimerkiksi erilaisia nettipalveluita, joihin kuvan ladata myytäväksi ja lisäksi määritellä sille itse hinnan ja myös käyttöoikeuksia. Näin vältytään tilanteelta, jossa kuva on joutunut aivan muuhun kuin alkuperäiseen kontekstiinsa.
Into voittaa kilpailu ja saada palkinnoksi uusi kännykkä on useimmilla mielessä paljon selkeämmin kuin se, että ihmisillä on intimiteettisuojansa. Ennen kuin rynnätään ottamaan kuvia kolaripaikalla vaurioituneesta autosta ja siellä vielä mahdollisesti olevista ihmisistä, pitää muista kansalaisvelvollisuus auttaa hädässä olevia ja myös ajatella, että ehkäpä nuo ihmiset eivät aivan ensisijaisesti halua joutua kuvatuiksi juuri nyt. Pahimmassa tapauksessa innokkaat uutiskuvat metsästäjät saattavat jopa haitata varsinaisten pelastustyöntekijöiden työtä. Eikä kaikkea inhimillistä kärsimystä tarvitse dokumentoida ja levittää maailmalle; muistamme vuosien takaa kuinka Britannian kuningashuone kampanjoi voimakkaasti estääkseen kuolevasta prinsessa Dianasta otettujen kuvien leviämisen.
Lukija kuvat on ihan hyvä tapa tallentaa ympärillä tapahtuvia kiinnostuvia ilmiöitä, jopa tienata niillä muutama kymppi. On kuitenkin hyvä käyttää harkintaa sen suhteen mitä ja ketä kuvaa, mihin kuvan luovuttaa ja ymmärtää, että kuva voi jatkaa siitä vielä matkaansa.