Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliitto Finnfoto ry on myöntänyt luontokuvaaja Lassi Rautiaiselle Finnfoto-palkinnon. Palkinto jaetaan vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävästi vaikuttanut suomalaisen valokuvauksen kehitykseen sekä luonut edellytyksiä valokuvan arvostuksen lisäämiselle.

Finnfoto ry:n hallituksen puheenjohtaja Kari Tolonen ja toiminnanjohtaja Mikko Säteri luovuttivat 1000 euron arvoisen Finnfoto-palkinnon Lassi Rautiaiselle Kuusamossa Nature Photo -tapahtuman yhteydessä 12. päivänä syyskuuta.

Vuonna 1957 syntynyt kajaanilainen Lassi Rautiainen on arvostettu luontokuvaaja ja matkailuyrittäjä. Hänen erikoisalaansa ovat suurpedot ja etenkin karhut.
– Aloin kuvaamaan itärajan pinnassa liikkuneita karhuja 70-luvun alussa, siitä se lähti, toteaa mm. Kuusamo Nature Photo -tapahtuman perustaja, luontokuvaaja Lassi Rautiainen uran alkuvaiheita.

Nykyisin Lassi Rautiainen isännöi joka syyskuu taiteellisena johtajana kansainvälistä Kuusamo Nature Photo –festivaalia, joka syntyi 1996.
– Kävin ruotsissa luontokuvafestivaaleilla 1986. Siellä mietin miksei samanlaista tapahtuma voisi järjestää myös suomessa? Myöhemmin kun kerroin ideastani Hannu Hautalalle menimme siltä istumalta yhdessä tapaamaan Kuusamon kunnanjohtaja Erkki Juntusta. Hän oivalsi nopeasti, että tällainen tapahtuma sopii Kuusamoon, kuvailee Lassi Rautiainen Kuusamo Nature Photo -tapahtuman taustoja.

Lassi Rautiaisen kansainvälinen läpimurto luontokuvaajana ja idea fotosafarien järjestämisestä välähti 1988 Ruotsissa. Nähtyään ja kuultuaan vauhdikkaan esityksen karhujen elämästä ja kuvaamisesta, ruotsalaiset ja norjalaiset luontokuvaajat kyselivät, mitä maksaisi istua Lassin kojussa?
– Ilmeisesti heitin liian halvan hinnan, koska kuvaajia alkoi lappaa Suomeen. Aluksi asuimme pienessä kojussa, jonka pohjan pinta oli 1,2 x 2,4 metriä monta vuorokautta, mutta pian oli tehtävä toinen koju ja sitten kolmas, toteaa Lassi Rautiainen fotosafaritoiminnan alkuvaiheesta.

Vuodesta 1991 lähtien Lassi Rautiainen on järjestänyt säännöllisiä kuvaussafareja etenkin itärajan pintaan. Sesonkiaikaan (1.4 – 30.9) toiminnan tukikohta on Kuhmossa sijaitseva Kuikan kämppä. Sen lähistöllä on 11 piilokojua 2-4 hengelle. Näistä voidaan kuvata mm. kotkia, susia, karhuja ja ahmoja.

Lassi Rautiainen on myös julkaissut yksin tai ystäviensä kanssa yli 20 kirjaa. Näistä ”Karhu, metsien kuningas” (1990), ”Karhujen kaverina” (1995), ”Suurpetomme” (1999) ja ”Villi itä” (2007) käsittelevät suurpetoja.
– Suuri haave on tehdä ensimmäisenä Euroopassa susikirja, jonka kuvat on luonnossa otettuja. Tähän asti minäkin olen turvautunut eläinpuistoihin susikuvia saadakseni. Ehkä puolet kirjan kuvista alkaa olla koossa, kertoo Lassi Rautiainen tulevista kirjallisista suunnitelmistaan.

Vuonna 1970 perustettu Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliitto Finnfoto ry edistää valokuvataidetta ja -kulttuuria, toimii valokuvaajien arvostuksen ja aseman parantamiseksi sekä edistää valokuvaajien yhteistyötä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Finnfoto ry jäsenjärjestöt ovat: Erikoisalojen Valokuvaajat ry, Suomen Ammattiluonnonvalokuvaajat ry, Suomen Kameraseurojen Liitto ry, Suomen Lehtikuvaajat ry, Suomen Luonnonvalokuvaajat ry, Suomen Mainosvalokuvaajat ry, Suomen Valokuvaajain Liitto ry sekä Valokuvauksen Opiskelijat ry. Finnfoton jäsenjärjestöissä on yhteensä noin 6400 jäsentä.