Vastikään 170 vuotta täyttänyt valokuva on suositumpi kuin koskaan ja nykytekniikalla valokuvaaminen sekä kuvien levittäminen on helpompaa kuin milloinkaan. Tämä on tuonut markkinoille kuitenkin tilanteita, joissa kuvien julkaisijat ja levittäjät saattavat rahastaa harrastajien kuvilla mitään korvausta maksamatta ja jopa siirtää vastuun mahdollisista oikeusseuraamuksista heille.

Valokuvauksesta ja kuvien jakelusta internetin välityksellä ystäville ja muille tahoille on tullut yleinen kansanhuvi ja -harraste. Kuvien lähettäminen on helppoa – pari hiirenklikkausta ja kuvat ilmestyvät Facebook, IRC, MySpace tai YouTube -sivustoille.

Myös monet julkaisut ja mediatalot houkuttelevat lähettämään kuvia ja videoklippejä toimituksen käyttöön. Samoin internetissä järjestetään tavan takaa eri valokuvakilpailuja.

Käytännössä internet on luonnut tavalliselle harrastekuvaajalle mahtavat mahdollisuudet saada kuviaan suuren ihmismäärän nähtäville ja julkisuuteen. Hyvä näin, mutta asialla on myös varjopuolensa.

Valokuvauksen harrastajan kannattaa aina tutustua huolella valokuvakilpailujen sääntöihin ja etenkin samalla luovuttamiinsa kuvan käyttöoikeuksiin. Myös lehtien uutiskuvien kohdalla harrastajan on hyvä ajatella asioita hieman laajemmin kuin vain hetken otoksesta mahdollisesti saatavan palkkion määränä.

Tekijänoikeudet tuuliajolla

Kuvan tekijänoikeus on aina kuvan ottajalla aivan riippumatta otoksen tasosta. Kuvaaja voi luovuttaa tekijänoikeutta eri tarkoituksiin haluamallaan tavalla haluamaansa korvausta vastaan. Ammattikuvaajien elanto tulee vain tekijänoikeuksien myynnistä.

Useilla ”kuvagalleria” -sivustoilla kuvat ovat vapaata riistaa, joita voi helposti kopioida omalle tietokoneelle. Kopioitujen kuvien luvaton muokkaus ja käyttö omiin tarkoituksiin on hyvinkin yleistä. Tämä puolestaan rikkoo karkeasti alkuperäisen kuvan tekijänoikeuksia. Moni verkosta kuvia kopioiva ja niitä omiin tarkoituksiin työstävä ei välttämättä edes tule ajatelleeksi verkosta nappaamansa kuvan tekijänoikeuksien merkitystä.

Alkuperäisen kuvan ottaja ei myöskään voi mitenkään valvoa miten ja missä yhteydessä hänen ottamaansa, esimerkiksi henkilökuvaa, käytetään. Se saattaa pienin muutoksin, tai jopa sellaisenaan, ponnahtaa esiin hyvinkin kyseenalaisissa yhteyksissä ilman, että alkuperäisen kuvan tekijänoikeuksien haltija voi asiaan mitenkään vaikuttaa.

Kuvaajan moraali ja raha Ammattimaista lehtikuvaaja sitovat tiukat eettiset ja moraaliset säännöt ja ohjeet. Niinpä esimerkiksi onnettomuuspaikalla tms. kriisitilanteessa kuvatessaan hän ei estä tai haittaa pelastustoimia sekä pyrkii suojaamaan uhrien yksityisyyttä.

Nykyisin monet julkaisut ja mediatalot houkuttelevat ihmisiä lähettämään kuviaan esimerkiksi onnettomuuspaikoilta uutistoimintaansa. Julkaistuista kuvista on tarjolla myös palkkio. Sen suuruus perustuu kuvan julkaisuun ja uutisarvoon.

Draama myy. Esimerkiksi onnettomuuspaikalla digikameralla tai kännykällä ”näyttäviä” otoksia saalistava satunnainen henkilö saattaa, paitsi haitata pelastustoimia, myös rikkoa karkeasti onnettomuuden uhrien yksityisyyttä.

Esimerkiksi Lehtikuvaajat ry jäsenille on suunnitteilla Suomen Punaisen Ristin Kriisikoulutukseen osallistumista. Tällä halutaan syventää entisestään ammattikuvaajien tietämystä pelastustoimien organisaation ja käytäntöjen osalta.

Nimelliskorvauksella mittava kuvapankki?

Monet julkaisut ja mediatalot sekä muut yritykset järjestävät eri julkaisujen lukijan kuva -toimintojen ohella erilaisia valokuvakilpailuja. Niihin osallistuminen on yhtä helppoa kuin digikuvien jakelu muutenkin.

Valokuvakilpailujen säännöissä järjestäjä vaatii yleensä kuvien täyden käyttöoikeuden mukaan lukien oikeus kuvan jälleenmyyntiin ja muunteluun. Tämä on myös kilpailuun osallistumisen edellytys. Tällä tavoin kilpailun järjestäjä saa vapaasti käyttöönsä mittavan määrän kuvamateriaalia. Silti vain esimerkiksi kolme parasta palkitaan, ja usein vain nimellisellä korvauksella.

Mitä kilpailun järjestäjä sitten voi kuvilla tehdä?

Kun kilpailun järjestäjällä on kuvien täydet käyttöoikeudet, voidaan niitä käyttää vapaasti muun muassa mainoksissa ja painotuotteissa julkisessa käytössä ilman korvausta alkuperäisen kuvan ottajalle. Järjestäjä voi myös usein myydä kuvia edelleen maksamatta osuutta tuotosta kuvaajalle.

Ironista kyllä, valokuvakilpailujen järjestäjät osaavat kuitenkin usein vaatia , että kilpailuun osallistujan tulee olla hankkinut suostumukset kuvien käyttöön niissä esiintyviltä henkilöiltä. Samoin osallistujan täytyy olla itse valokuvan ottanut henkilö ja sen tekijänoikeuksien omistaja. Näin järjestäjä siirtää vastuun kuvan mahdollisesta asiattomasta käytöstä ja sen aiheuttamista seuraamuksista kuvan ottajalle, joka ei saa edes tietää missä yhteydessä kuvaa käytetään.