Markkinaoikeus on antanut tänään väliaikaisen päätöksen Sanoma Newsin freelance-sopimuksesta. Sanomat ei saa Markkinaoikeuden käsittelyn aikana tarjota avustajilleen sopimusta, jolla freelancer menettää kaikki taloudelliset tekijänoikeutensa ilman korvausta. Kieltoa tehostetaan 200 000 euron uhkasakolla.

Sanoma News haluaa sopimuksellaan SanomaWSOY-konsernille freelancerin tekemien töiden kaikki nykyiset ja tulevat taloudelliset oikeudet mukaan lukien muuntelu-, muuttamis- ja edelleenluovutusoikeuden. Näistä aiempaa laajemmista oikeuksista ei haluta maksaa lisäkorvausta.

Journalistiliitto vei Markkinaoikeuden ratkaistavaksi avustajasopimuksen kolme kohtaa ja väliaikainen kielto ja uhkasakko koskee nimenomaisesti sopimuksen tekijänoikeuspykälää. Markkinaoikeuden päätöksellä Sanoma Newsiä on 200 000 € sakon uhalla kielletty toistaiseksi käyttämästä avustajasopimuksissaan ehtoa, jolla Sanoma News Oy:lle siirtyvät kaikki taloudelliset tekijänoikeudet, sekä muuntelu-, muuttamis- ja edelleenluovutusoikeus.

Journalistiliitto esitti Markkinaoikeudelle pikaista käsittelyä sopimuksesta, sillä Sanomat vaatii avustajiaan allekirjoittamaan sopimuksen viimeistään tänään. Muussa tapauksessa työt eivät jatku Sanomilla.

Markkinaoikeus on erityistuomioistuin, joka tässä tapauksessa arvioi elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen kohtuullisuutta.
Markkinaoikeus voi uhkasakon uhalla kieltää kohtuuttomien ehtojen käyttämisen jatkossa. Lopullista päätöstä oikeudesta odotetaan 14 kuukauden aikana.

Liitto kehottaa kaikkia Sanomien avustajia ottamaan välittömästi yhteyttä, jos Sanoma Newsistä tarjotaan sopimusta. Viimeksi tarjottuja sopimuksia ei tietysti kannata allekirjoittaa.

SanomaWSOY-konserni toimii yli 20 maassa ja sen aikakaus- ja sanomalehdet tavoittavat yli 40 miljoonaa lukijaa ja televisiokanavat yli kaksi miljoonaa katsojaa, joka päivä. Sanoman kustantamia kirjoja toimitetaan vuosittain kirjakauppoihin noin kahdeksan miljoonaa kappaletta.