Valokuvakilpailuun osallistuvan syytä tutustua sääntöihinInternetissä järjestettäviin valokuvakilpailuihin osallistuminen onerittäin vaivatonta. Samoin kuin lomamatkalla kännykällä otetun digikuvan voilähettää lähes reaaliajassa kotiväelle, voi sen lähettää internetissäjärjestettyyn valokuvakilpailuun tai julkaisun ”Lukijan kuva” -palstalle.Valokuvien julkaisemisessa on kuitenkin aina korrektia huomioida muun muassakuvassa esiintyvien ihmisten oikeudet ja vastaavat seikat. Näistä on lisätietoamuun muassa Finnfoto ry:n nettisivuilla. Osoitteestawww.finnfotory.fi/lomakkeet/ löytyy muun muassa ”valokuvan 10 käskyä”-ohjeistuksen lisäksi valokuvaajan ja valokuvan tekijänoikeuksiin sekä kuvankäyttöön liittyvät suositukset ja neuvot kuvien käyttäjille sekä sääntöluonnosvalokuvakilpailujen järjestäjille.Kuvat helposti kaikkien nähtävilleKäytännössä internet on luonnut harrastekuvaajalle mahtavat mahdollisuudet saadakuviaan julkisuuteen suuren ihmismäärän nähtäville. Hyvä näin, mutta asialla onmyös toinen puoli.Esimerkiksi valokuvakilpailuun osallistuvan kannattaa tutustua huolellakilpailun sääntöihin ja etenkin kuvan käyttöoikeuksien luovuttamista koskeviinvaateisiin.Valokuvakilpailujen säännöissä järjestäjät vaativat usein kuvien täydenkäyttöoikeuden sekä oikeuden kuvan jälleenmyyntiin ja muunteluun. Tämä on useinkilpailuun osallistumisen edellytys. Näin kilpailun järjestäjä saa vapaastikäyttöönsä mittavan määrän kuvamateriaalia. Silti vain esimerkiksi kolme parastapalkitaan, ja usein vain nimellisellä korvauksella.Kun kilpailun järjestäjällä on kuvien täydet käyttöoikeudet, voidaan niitäkäyttää vapaasti muun muassa mainoksissa tai painotuotteissa julkisessa käytössäilman korvausta alkuperäisen kuvan ottajalle. Järjestäjä voi myös usein myydäkuvia edelleen maksamatta osuutta tuotosta kuvaajalle.Ironista kyllä, valokuvakilpailujen järjestäjät osaavat kuitenkin vaatia , ettäosallistujalla pitää olla muun muassa suostumukset kuvien julkaisuun niissäesiintyviltä henkilöiltä. Samoin osallistujan täytyy olla itse valokuvan ottanuthenkilö, eli tekijänoikeuksien omistaja. Näin järjestäjä siirtää vastuun kuvanmahdollisen asiattoman käytön seuraamuksista kuvan ottajalle. Ja kuvan kuulu,että valokuvakilpailuun osallistuva ei välttämättä saa edes aina tietää missäyhteyksissä valokuvia käytetään.Mieti ennen kuin laukaisetSamoin eri medioiden ”Lukijan kuva” -palstoille kuvia lähettävän kuvaajan voiolla aihetta ajatella asiaa laajemmin kuin vain hetken otoksesta mahdollisestisaatavana, yleensä lähinnä nimellisenä palkkiona.Ammattimaista lehtikuvaajaa sitovat tiukat eettiset ja moraaliset säännöt jaohjeet. Niinpä esimerkiksi onnettomuuspaikalla tms. kriisitilanteessakuvatessaan hän ei estä tai haittaa pelastustoimia ja pyrkii suojaamaan myösuhrien yksityisyyttä. Mutta – Draama myy! Esimerkiksi onnettomuuspaikalladigikameralla tai kännykällä ”näyttäviä” otoksia saalistava satunnainen henkilösaattaa paitsi haitata pelastustoimia, myös rikkoa karkeasti onnettomuudenuhrien yksityisyyttä.Finnfoto ry:n ”Valokuvaan kohdistuvien tekijänoikeuksien 10 käskyä kuvankäyttäjille” -ohjeistuksen kymmenen lyhyttä lauseketta tiivistää olennaisetvalokuvaajan ja valokuvan tekijänoikeuksiin sekä kuvan käyttöön liittyvätsuositukset ja neuvot kuvien käyttäjille/julkaisuille ja esimerkiksivalokuvakilpailujen järjestäjille.Yleispätevät ohjeetFinnfoto ry verkkosivuilla www.finnfoto.fi/lomakkeet/ olevan ”valokuvakilpailunsääntörunko” lomakkeen perusteella valokuvakilpailun järjestäjä voi muokata omankilpailunsa säännöt lisäämällä vain yhteystiedot, palkinnot ja muut ohjeet.Täydennettävät kohdat on lomakkeessa merkitty selkeästi punaisella tekstillä.Finnfoto ry. valokuvakilpailun sääntösuositukset huomioivat ja tarkentavatmonessa tapauksessa epämääräiseksi muodostuneet valokuvakilpailun järjestäjän jaosallistujan väliset tekijänoikeus- ja korvausasiat.Lisäksi digitaalisten ja myös tavallisten valokuvien toimittamiselle kilpailuunon laadittu yleispätevät ohjeet. Samoin on myös selkeästi ohjeistettu kuinkakuvamateriaalia tulee käsitellä ennen ja jälkeen kilpailun. Myös sille mitenmenetellään kilpailuun osallistuneiden tavallisten valokuvien palauttamisessa jadigitaalisten kuvatiedostojen kanssa on yleispätevät ohjeet.