http://www.pelastakaareijo.fi

Reilun journalismin kampanja Pelastakaa Reijo!

Tiedote luovan alan järjestöille 19.8.2011

Tapahtumapäivä lähestyy – tule mukaan turvaamaan reilun journalismin tulevaisuus!

Reilun journalismin kampanjassa tuodaan päivänvaloon epäeettisin keinoin tuotettu mediasisältö ja puolustetaan reilua journalismia. Tärkeitä rajanvetoja kovaa vauhtia sähköistyvässä mediassa tehdään juuri nyt.

Kohtuuton neuvottelutilanne ei ole vain journalismin erityisongelma. Itsensä työllistäminen ja pakkoyrittäjyys ovat laajenevia ilmiöitä. Ne ovat perinteisesti koskettaneet etenkin luovia aloja, mutta nykyään ilmiö on tuttu koko työmarkkinakentällä ja palkansaajajärjestöissä.

Kampanja sai alkunsa keväällä 2011 perustetusta Pro Freet -ryhmästä Facebookissa. Me perustajat olemme ryhmä valokuvaajia, toimittajia, graafikoita ja kuvittajia. Vaadimme kohtuullisia käyttöoikeussopimuksia ja kahden osapuolen välistä, reilua neuvotteluasemaa sekä kohtuullisia pelisääntöjä kaikenlaiselle niin sanotulle yrittäjämäiselle työlle.

Reijo ja Eeva tulevat sanoista reilu, journalismi, eettinen ja valokuva. Pelastakaa Reijo! -kampanjassa vaaditaan REIlua JOurnalismia sekä EEttisillä periaatteilla tuotettuja VAlokuvia, tekstejä, kuvituksia ja grafiikoita.

Keskiviikkona 7. syyskuuta järjestetään Helsingin Rautatientorilla kampanjatapahtuma. Pressitilaisuus pidetään klo 15 ja mielenosoitus klo 16 alkaen. Mielenosoituksen reitti on seuraava: Lähtö Rautatientorilta, kulku Mikonkatua pitkin Aleksanterinkadulle, sieltä Mannerheimintietä pitkin Sanomatalolle ja Eduskuntatalolle, jonne jätämme reilun journalismin pelastusrenkaan. Mielenosoituksen jälkeen vuorossa kampanjabileet ravintola Kaisaniemessä.

Toivomme luovan alan järjestöjen ja opiskelijoiden runsasta osallistumista sekä nettikampanjointiin että tapahtumapäivään 7.9.2011.

Yhteystiedot
reijo@pelastakaareijo.fi
kampanjatiedottaja Elina Ström 044 208 9224

TAUSTAA:

Suuret lehtitalot ja kustantamot ovat tarjonneet aiempaa järjestelmällisemmin ja laajemmin luovan alan free-ammattilaisille allekirjoitettavaksi sopimuksia, joiden ehdot ovat kohtuuttomat. Tarjotuissa sopimuksissa on vaadittu tekijää luovuttamaan muun muassa täydet käyttö- ja tekijänoikeudet ilman erillistä korvausta, oikeudet aineiston muunteluun ja edelleen myymiseen, oikeudet julkaista aineistoa uusissa yhteyksissä sekä tulevaisuudessa myös toistaiseksi nimeämättömillä alustoilla – kuitenkin siten, että oikeudellinen vastuu mahdollisissa kolmannelle osapuolelle aiheutuvissa riitatilanteissa säilyy tekijällä.

Kahden osapuolen välisissä sopimusneuvotteluissa ei tulisi esiintyä painostuskeinoja, joita on kuitenkin käytetty. Esimerkiksi Sanoma News on uhkaillut toimeksiantojen loppumisella, mikäli freelancer ei allekirjoita vastaanottamaansa sopimusta, ja myös toteuttanut tätä uhkausta. Kohtuuttomia sopimusmalleja on alalla myös kopioitu eteenpäin. Freelancerit eivät voi neuvotella sopimuksista kollektiivisesti, sillä se katsottaisiin kartellimaiseksi toiminnaksi.

Freelancerien työpanos muodostaa esimerkiksi aikakauslehtien kantavan voiman. Toimittajia edustavan Suomen Journalistiliiton jäsenistä enää alle 60 prosenttia oli perinteisessä työsuhteessa vuonna 2009. Valokuvaajista itsenäisiä ammatinharjoittajia on valtaosa.

KAMPANJAN TUKIJAT

Suomen Journalistiliitto
Suomen Lehtikuvaajat ry
MaMa ry
Suomen tietokirjailijat ry
Suomen valokuvausjärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry
Suomen Kirjailijaliitto ry
Kuvittajat ry
FOT freelancegraafikot
Grafia ry
Suomen tiedetoimittajain liitto ry
Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ry
Suomen freelance-journalistit ry