Kesä on valokuvaamisen ja valokuvakilpailujen kulta-aikaa.

Kelien puolesta kulunut kesä on tarjonnut tasapuolisesti poutaa ja sadetta. Kesän aikana on valokuvattu eri tapahtumia ja ihmisiä varmaankin enemmän kuin milloinkaan. Myös monet eri tahot ovat jo julkistanet tai julkistavat alkusyksystä lukuisia valokuvakilpailuja erilaisten kesäaiheiden tiimoilta.

Valokuvakilpailuihin osallistuminen on nykyisin erittäin vaivatonta. Aivan samoin kuin lomamatkalla kännykällä otetun digikuvan voi lähettää lähes reaaliajassa kotiväelle, voi sen lähettää jonkin julkaisun ”lukijan kuva” -palstalle tai nettiyhteisön sivustoille. Valokuvien julkaisemisessa on kuitenkin aina korrektia huomioida muun muassa kuvassa esiintyvien vieraiden ihmisten oikeudet ja vastaavat seikat.

Käytännössä internet on luonnut tavalliselle harrastekuvaajalle mahtavat mahdollisuudet saada kuviaan suuren ihmismäärän nähtäville ja julkisuuteen. Yksi kanava ovat eri medioiden toimitukselliset ”lukijan kuva” -palstat. Samoin internetissä järjestetään tavan takaa erilaisia ja -aiheisia valokuvakilpailuja. Hyvä näin, mutta asialla on myös varjopuolensa.

Valokuvauksen harrastajan kannattaa aina tutustua huolella valokuvakilpailujen sääntöihin ja etenkin samalla luovuttamiinsa kuvan käyttöoikeuksiin. Myös lehtien uutiskuvien kohdalla harrastajan on hyvä ajatella asioita hieman laajemmin kuin vain hetken otoksesta mahdollisesti saatavan palkkion määränä.

Tekijänoikeudet tuliajolla

Monet julkaisut, mediatalot ja monet muut yritykset järjestävät erilaisia valokuvakilpailuja. Niihin osallistuminen on yhtä helppoa kuin digikuvien jakelu muutenkin. Valokuvakilpailujen säännöissä järjestäjä vaatii yleensä kuvien täyden käyttöoikeuden mukaan lukien oikeuden kuvan mahdolliseen jälleenmyyntiin ja muunteluun. Tämä on usein kilpailuun osallistumisen edellytys. Näin kilpailun järjestäjä saa vapaasti käyttöönsä mittavan määrän kuvamateriaalia. Silti vain esimerkiksi kolme parasta palkitaan, ja usein vain nimellisellä korvauksella.

Kun kilpailun järjestäjällä on kuvien täydet käyttöoikeudet, voidaan niitä käyttää vapaasti muun muassa mainoksissa tai painotuotteissa julkisessa käytössä ilman korvausta alkuperäisen kuvan ottajalle. Järjestäjä voi myös usein myydä kuvia edelleen maksamatta osuutta tuotosta kuvaajalle.

Ironista kyllä, valokuvakilpailujen järjestäjät osaavat kuitenkin usein vaatia , että osallistujalla pitää olla suostumukset kuvien käyttöön niissä esiintyviltä henkilöiltä. Samoin osallistujan täytyy olla itse valokuvan ottanut henkilö, eli tekijänoikeuksien omistaja. Näin järjestäjä siirtää vastuun kuvan mahdollisen asiattoman käytön seuraamuksista kuvan ottajalle. Ja kuvan kuulu, että valokuvakilpailuun osallistuva ei välttämättä saa edes tietää missä yhteydessä hänen ottamiaan valokuvia  käytetään.