Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry:n kampanja valokuvien luvattoman käytön kitkemiseksi

Valokuvia ”lainataan” ja levitetään netissä yhä useammin luvatta. Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry saa lähes päivittäin yhteydenottoja, joissa jokin kuva on levinnyt eteenpäin verkossa kuvan ottajan tietämättä.
Erityisesti blogeissa eli nettipäiväkirjoissa valokuviin suhtaudutaan kuin yhteiseen omaisuuteen ja tekijänoikeuksien rikkomisesta on tullut arkipäivää.
Samoin useat ulkomaiset kuvatoimistot ”pesevät tekijänoikeuksia” varastamalla verkosta kuvia ja myymällä niitä eteenpäin kuvan tekijänoikeudet omistavan valokuvaajan tietämättä.
Finnfoto pitää ongelmaa mittavana.

Valokuvien luvattoman verkkokäytön vähentämiseksi ja kitkemiseksi Finnfoto käynnistää
Luvaton kuvankäyttö kuriin -kampanjan viikoilla 44-45 (29.10-11.11.2012)

Tällöin Finnfoton jäsenjärjestöjen jäseniä (yhteensä yli 8500 henkilöjäsentä) pyydetään etsimään ja jäljittämään luvattomasti verkossa käytössä olevia valokuviaan. Tätä varten Finnfoton verkkosivuilta www.finnfoto.fi löytyy työkalut verkossa luvattomasti käytössä olevien valokuvien jäljittämiseksi.

Finnfoton verkkosivuilta löytyy valokuvien jäljittämiseen muun muassa seuraavat työkalut:

Finnfoto on yhteistyössä Kopioston kanssa laatinut myös kolmen erilaisen kuvan luvattoman käytön oikaisussa tarvittavan kirjemallin: www.finnfoto.fi ja klikkaamalla ”Työkalut” josta löytyy osio Kuvat luvatta netissä – mikä neuvoksi?
Valokuvaaja voi kopioida ja muokata näistä kirjemalleista omiin tarpeisiinsa sopivan viestin internetissä luvattomasti käytetyn kuvan laskuttamiseksi, poistamiseksi tai ohjeeksi muihin toimiin ryhtymisestä.