Kuvarosvous voi tulla kalliiksi

Kansainväliset ja kotimaiset kuvatoimistot sekä ammattikuvaajat jäljittävät jatkuvasti luvatta kopioituja kuvia internetissä.

Internetissä, erityisesti sosiaalisen median sivustoilla kuten Facebookissa tai Youtubessa, käytetään surutta ja runsaasti kopioituja valokuvia ilman kuvan tekijänoikeuksien omistajan tai käyttöoikeuden haltijan lupaa.

Suuret kansainväliset kuvatoimistot, mm. Getty Images ja Reuters, sekä alan ammattilaiset jäljittävät luvatta internetissä käytettyjä kuvia tehokkailla jäljitysohjelmilla. Kun ne löytävät luvatta käytetyn kuvan, lähtee kuvan kopioineelle yleensä mehukas lasku.Luvaton kuvarosvous voi siis tulla kalliiksi.

Yksittäiset ammatti- ja harrastekuvaajat voivat myös hyödyntää erilaisia kuvien jäljitysohjelmia luvatta käytössä olevien kuviensa etsimiseen internetissä. Tällaisia ovat muun muassa;

TinEye

(www.tineye.com – kuvahahmotukseen perustuva ohjelma, joka jäljittää myös alkuperäisen kuvalähteen ja alkuperäisestä kuvasta muokattuja versioita).

 

 

Google Inside Search

(http://www.google.com/insidesearch/searchbyimage.html suomenkielinen, kuvahahmotukseen perustuva kuvahakuohjelma).

Copyright Infringement Finder

(https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/copyright-infringement-find ohjelma käyttää tehokkaaksi havaittua Google-kuvahakutyökalua).

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry:n verkkosivuilta  (www.finnfoto.fi/työkalut) löytyy lisäksi suomen- ja englanninkieliset vaadekirjelmämallit eri tavoin luvatta tai muuten väärin käytettyjen kuvien poistamiseksi.

Ammatti- ja harrastekuvaajalla on myös mahdollisuus varustaa kuvansa jäljittämistä helpottavalla ”vesileimalla”. Sellainen löytyy parilla klikkauksella useistakin kuvankäsittelyohjelmista (esim. Lightroom, Photoshop).

Ikävä kyllä usein etenkin sosiaalisen median sivustoilla näkee vesileimalla varustettuja kuvia eri yhteyksissä. Siksi olisi hyvä aina kun näkee vesileimatun kuvan Facebookissa ja vastavilla sivustoilla vihjaista sen julkaisijalle hienotunteisesti, että tietääkö hän syyllistyneensä kuvavarkauteen?