Finnfoto avaa yhteistyötä Euroopan valokuvajärjestöihin

50000 ammattilaista edustava Federation of European Photographers ja Finnfoto yhteistyöhön

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry aloittaa jatkossa tiiviimmän yhteistyön eurooppalaisen ammattivalokuvaajien kattojärjestö FEP:n (Federation of European Photographers) kanssa. FEP edustaa Euroopassa noin 50 000 ammattivalokuvaajaa 33 järjestössä 29 eri maassa.

Alan haasteet ovat samankaltaisia ympäri Eurooppaa, mutta niin ovat myös mahdollisuudet. Suuri jäsenmäärä tuo taakseen joukkovoimaa, jonka avulla voidaan vaikuttaa alla koskeviin asioihin. Läntisen Euroopan maissa passi- ja henkilökorttikuvien ottaminen on saatu pidettyä valokuva-alalla yhteistoiminnan ansiosta ja vastaavasti itäisen Euroopan uudemmille valtioille on pystytty luomaan tekijänoikeuksia ja kuvien käyttöoikeuksia koskevia käytäntöjä ja ohjeita länsinaapurien esimerkkien pohjalta.

Koska valokuva-alan koulutus on hyvin erilaista eri maissa, FEP on luonut kolmitasoisen pätevyysjärjestelmän harmonisoimaan alan osaamistasoa Euroopassa. Ensimmäinen porras on European Photographer (EP) eli ammatillinen perusosaamistaso. Tätä seuraavat QEP (Qualified European Photographer) ja MQEP (Master Qualified European Photographer), jotka edellyttävät jo erittäin korkeatasoista osaamista. QEP ja MQEP ovat Euroopassa hyvin arvostettuja, QEP-kuvaajia on tällä hetkellä yli 400 ja MQEP-kuvaajia hiukan yli 50. Suomesta löytyy 13 QEP-kuvaajaa ja määrä on koko ajan kasvussa.

Valokuva-ala kehittyy jatkuvasti ja tällä hetkellä erityisesti kohti liikkuvaa kuvaa. Myös FEP on kehityksessä mukana ja laajentaa parhaillaan QEP-järjestelmää kattamaan myös videokuvaajat, uusi EV/QEV/MQEV –järjestelmä käynnistyy vuoden 2015 aikana.

FEP järjestää vuosittain kilpailuja sekä ammattivalokuvaajille että alan opiskelijoille eli ’huomisen tähdille’. Lisäksi joka toinen vuosi järjestetään kansainvälinen kongressi, seuraava tällainen on helmikuussa 2015 Italian Triestessä. Suurta maailmanlaajuista mielenkiintoa on myös herättänyt World Photographic Cup, ammattivalokuvaajien ”olympialaiset”, jotka FEP on luonut yhdessä Professional Photographers of American kanssa. Kilpailussa valokuvaajat kilpailevat maajoukkueissa, Suomen joukkue osallistuu myös kisaan.

FEP:n jäsenjärjestöt kattavat laajasti eurooppalaista valokuvakenttää; osassa jäsenmaista jäsenjärjestöt ovat omien maidensa valokuva-alan kattojärjestöjä, toisissa yksittäisiä järjestöjä.

Finnfoton jäsenjärjestöistä Suomen Ammattivalokuvaajat ry on jo entuudestaan FEP:n pitkäaikainen jäsen ja SAV:n toiminnanjohtaja Anna Kaleva-Tsagklas istuu toista kauttaan FEP:n hallituksessa.

www.europeanphotographers.eu

www.worldphotographiccup.org

www.finnfoto.fi