Verkossa luvatta olevat valokuvat entistä tehokkaammin jäljitettävissä.

Internetissä, erityisesti sosiaalisen median sivustoilla kuten Facebookissa ja Youtubessa, käytetään surutta runsaasti luvatta kopioituja valokuvia ilman kuvan oikeudenhaltijan lupaa.

Kansainväliset ja kotimaiset kuvatoimistot sekä valokuvaajat jäljittävät jatkuvasti luvatta kopioituja kuviaan internetissä. Nykytekniikka tarjoaa tähän erinomaisen tehokkaat työkalut. Etenkin uusimmat kuvahahmotus- ja jäljitysohjelmat kuten PicScout ja TinEye ovat verkossa ahkerassa käytössä. Ne kykenevät nopeasti jäljittämään paitsi alkuperäisen kuvan, myös siitä tehtyjä muunnoksia. Kun hakuohjelma löytää luvatta käytetyn kuvan, lähtee kuvan julkaisuoikeudet omistavalta taholta kuvaa luvatta käyttännelle korvausvaade. Nämä perustuvat tekijänoikeussäädöksiin eli ovat siis juridisesti oikeutettuja ja niinpä kuvaa luvatta käytänyt taho on maksuvelvollinen. Luvaton kuvarosvous voi siis tulla kalliiksi.

Miten sitten toimia, jos haluaa käyttää tekijänoikeuden alaista kuvamateriaalia esimerkiksi internetissä? Oikea tapa on ostaa kuvan tai kuvien käyttöoikeudet niiden tekijänoikeudet omistavalta taholta. Näin toimien kuvia voi käyttää sovitulla tavalla internetissä ja muutenkin ilman jälkiseuraamuksia.

Finnfoto ry:n verkkosivuilta http://finnfoto.fi/tyokalut – löytyy valokuvan tekijänoikeuden haltijalle suomen- ja englanninkieliset vaadekirjelmämallit luvatta tai muuten väärin käytettyjen kuvien poistamiseksi esimerkiksi verkkosivuilta.

Ammatti- ja harrastekuvaajalla on mahdollisuus varustaa kuvansa jäljittämistä helpottavalla ”vesileimalla”. Sellainen löytyy parilla klikkauksella useista kuvankäsittelyohjelmista esim. Lightroom, Photoshop.

Ikävä kyllä usein etenkin sosiaalisen median sivustoilla näkee vesileimalla varustettuja kuvia eri yhteyksissä. Siksi olisi hyvä aina kun näkee vesileimatun kuvan Facebookissa ja vastavilla sivustoilla vihjaista sen julkaisijalle hienotunteisesti, että tietääkö hän syyllistyneensä kuvavarkauteen?

Yksittäiset ammatti- ja harrastekuvaajat voivat myös hyödyntää erilaisia kuvien jäljitysohjelmia luvatta käytössä olevien kuviensa etsimiseen internetissä. Tällaisia ovat muun muassa:

PicScout

http://www.picscout.com – kuvanhahmotusohjelma, joka jäljittää myös alkuperäisen kuvalähteen ja alkuperäisestä kuvasta muokattuja versioita.

TinEye

http://www.tineye.com – kuvanhahmotukseen perustuva ohjelma, joka jäljittää myös alkuperäisen kuvalähteen ja alkuperäisestä kuvasta muokattuja versioita.

Google Inside Search http://www.google.com/insidesearch/searchbyimage.html – suomenkielinen, kuvanhahmotukseen perustuva kuvahakuohjelma.

Copyright Infringement Finder

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/copyright-infringement-find/ – käyttää tehokkaaksi havaittua Google-kuvahakutyökalua.