–   Ensimmäinen tupla-QEP ja toinen MQEP Suomeen

Eurooppalaisten ammattivalokuvaajien järjestö FEP (Federation of European Photographers) on myöntänyt QEP-arvonimen (Qualified European Photographer) jälleen yhdelle uudelle suomalaiselle ammattivalokuvaajalle, Pekka Homaselle Vaalasta. Homasen saavutuksesta tekee poikkeuksellisen se, että hän saavutti samanaikaisesti peräti kaksi QEP:tä ja on nyt ensimmäinen suomalainen kahden QEP-arvonimen haltija. Pohjalaislähtöinen, nykyisin Tampereella asuva Krister Löfroth puolestaan saavutti nyt toisena suomalaisena kaikkein korkeimman MQEP-arvonimen (Master Qualified European Photographer).

Kuvien raadinta tapahtui Torunissa, Puolassa 11.-12.6.2016. QEP-arvonimeä haki tällä kertaa 41  kuvaajaa ja niitä myönnettiin yhteensä 11 kuvaajalle, joista Homaselle siis kaksi. Kaiken kaikkiaan koko Euroopassa on hiukan vajaa 500 QEP-valokuvaajaa. MQEP:tä haki seitsemän kuvaajaa, joista 5 saavutti tämän erittäin arvostetun arvonimen.

Pohjoismaista Suomella on tällä hetkellä eniten QEP-arvonimeen oikeutettuja ammattivalokuvaajia, Homasen kaksi titteliä mukaan luettuna yhteensä 16 arvonimeä 15 kuvaajalla. Suomea FEP:ssa edustaa Suomen Ammattivalokuvaajat ry, joka on maamme vanhin ammattivalokuvaajien järjestö. Kansallisen järjestön jäsenyys onkin edellytys M/QEP-arvonimen hakuun.

QEP-arvonimen saaminen edellyttää valokuvaajalta pitkäjänteistä ja vaativaa työskentelyä sekä monipuolista kouluttautumista alalle. Arvoa haetaan nimettömänä 12:sta kuvan sarjalla, jonka tulee ilmentää hakijan kuvaustekniikan hallintaa sekä omaa persoonallistua näkemystä ja tyyliä valokuvaajana. Hakemukset arvioi viisihenkinen arvovaltainen kansainvälinen tuomaristo, jonka päätuomarina toimii arvostettu englantilainen valokuvaaja Jim Lowe.

MQEP eroaa QEP:sta siinä, että kuvasarjan tulee olla vieläkin korkealaatuisempi ja siinä tulee olla 20 kuvaa, lisäksi MQEP-tuomaristoon kuuluu seitsemän tuomaria.

Uudet arvonimien haltijat edustavat hienoa katsausta suomalaiseen valokuvaosaamiseen;

–          Pekka Homasen QEP-sarjoissa on palattu valokuvauksen alkutaipaleelle, sillä kuvat on vedostettu klassisilla syanotypia ja vandyke  -menetelmillä. Syanotypiasarjassa käsittää maisemakuvia ja vandyke -ruskovedokset muotokuvia.

–          Krister Löfrothin MQEP-sarja The Very Pissed Ladies koostui visuaalisesti näyttävistä kuvista, jotka kertovat tarinan vihaisista naisista, jotka nousevat kapinaan miesten valtaa vastaan.