Nykyisin on yleistä, että esimerkiksi lasten koulukuvista ladataan Internettiin valokuvaajan vesileimalla varustettuja ”raakakopioita”.

Raakakopio on nimensä mukaisesti raaka kopio lopullisesta kuvasta. Se on annettu asiakkaalle, jotta hän voi valita esimerkiksi ilmeen, kuvakulman, tunnelman tms. perusteella mieleisensä otoksen, tai otokset, joista valokuvaaja viimeistelee lopullisen kuvan tai kuvat.

Nettisivulle ladattu raakakopio ei siis anna oikeaa tietoa myöskään valokuvaajan osaamisesta. Tuskin ompelijankaan käsityötaitoja arvotetaan sinä vaiheessa kun iltapuku on piirroksena ja kangas vielä pakassa?

Siksi olisi toivottavaa, että esimerkiksi koulukuvien vesileimattujen raakakopioiden lataaminen Facebook- ja vastaaville sivustoille loppuisi. Onhan mukavampaa katsoa ja näyttää muille viimeisteltyä työtä kuin puolivalmistetta.

On myös syytä muistuttaa, että vesileimalla varustettujen valokuvien lataaminen ilman kuvaajan lupaa esim. Facebook- tms. -sivustoille on myös tekijänoikeuslain mukaan kuvavarkaus.