Uusia työkaluja valokuvien käytön seurantaan

Kansainvälistä apua valokuvien luvattoman käytön jäljittämiseen

Valokuva-alan joka toinen vuosi järjestettävässä suurtapahtumassa, Photokina-messuilla, esiteltiin useita uusia sovelluksia jäljittää netissä luvatta olevia valokuvia. Ala on kehittynyt vuosien saatossa, joten se on nyt myös tavallisen harrastajan kukkarolle sopivaa.

Nyt Finnfoto ry:n verkkosivuilla – http://www.finnfoto.fi/työkalut – on netissä luvatta olevia valokuvia jäljittävien kansainvälisten palvelutarjoajien nettiosoitteita. Näiden palvelujen avulla ammatti- ja harrastajakuvaaja voi valvoa oikeuksiaan netissä 24/7 -periaatteella.

Käytännössä järjestelmät toimivat niin, että kuvaaja toimittaa matalaresoluutiona oleva referenssikuvat ja järjestelmä seuraa niiden perusteella miljoonia nettisivuja jatkuvasti kellon ympäri. Kun järjestelmä löytää referenssikuvaan sopivan kohteen, se lähettää kyselyn kuvaajalle onko kuva netissä luvallisesti vai luvatta?

Jos kuva on luvatta käytössä, lähettää järjestelmä kuvan julkaisseelle taholle maksukehotuksen. Jos kuvaa luvatta käyttänyt maksaa laskun, tilittää järjestelmä siitä noin 60% kuvaajalle. Jos kuvaa luvatta käyttänyt ei maksa, käynnistää järjestelmä oikeusprosessin asian hoitamiseksi. Yleensä sovelluksilla on sopimus lakitoimiston kanssa asian hoitamiseksi.

Ennen oikeusprosessiin käynnistystä sovellusten tarjoajat ottavat yhteyttä kuvaajan mahdollisten kustannusten osalta. Pääsääntöisesti valokuvaa luvatta käyttänyt osapuoli – tekijänoikeusrikkomuksen tehnyt taho – joutuu maksamaan paitsi vaaditun korvauksen, myös molempien osapuolen oikeudenkäyntikulut.

http://photoclaim.com/en/

http://pixtrakk.com