Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry:n myöntämän Finnfoto -palkinnon saaja vuonna 2018 on suomalaisen luontokuvauksen parissa monipuolisen ja pitkän päivätyön tehnyt Kaija Keskinen.

Finnfoto -palkinto annetaan vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävästi vaikuttanut suomalaisen valokuvauksen kehitykseen sekä luonut edellytyksiä valokuvan arvostuksen lisäämiselle.

Kaija Keskinen on jo vuosikymmeniä tunnettu kotimaisen luontovalokuvauksen moniottelijana. Vaikka hän ei ole aktiivinen luontovalokuvaaja, olisi suomalaisen luontovalokuvan tila ehkä nykyisin hyvin erilainen ilman Kaijan uutteraa työtä. Vuosien saatossa Kaija Keskinen on ollut, ja on edelleen usean luontovalokuvausta edistävän hankkeen ja järjestön taustavoimissa.

Monelle Kaija Keskinen tuli tutuksi Luonnonkuva-arkiston hoitajana. Tätä työtä hän teki arkiston perustamisesta 1978 alkaen 22 vuotta. Kiinnostus luontoon ja valokuvaukseen yltää kuitenkin paljon pidemmälle. Oma kuvausharrastus virisi koulun luontokerhon kautta.

Etenkin tämän vuosituhannen puolella Kaija Keskinen on ollut aktiivinen luontokuvauksen järjestötoiminnassa. Hän on toiminut Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n hallituksessa vuodesta 2004, puheenjohtajana 2008–2009. Vuodesta 2008 alkaen Kaijalla on ollut myös hyvin aktiivinen rooli Vuoden Luontokuva -kilpailujen järjestämisessä sekä Vuoden Luontokuvat -näyttelyn kierrättämisessä. Vuoden Luontokuvat -kirjan toimitustyöhön hän on osallistunut vuodesta 2014. Finnfoto ry:n hallitukseen Kaija Keskinen on kuulunut vuodesta 2004 lähtien.

Muiden tehtävien ohella Kaija on ollut myös muutamien luontokuva- ja tietokirjojen kustannustoimittajana sekä 2008 Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi ja Vuoden luontokirjaksi valitun Suomen luonnonsujeluliiton historiikin (Laulujoutsenen perintö) kuvatoimittajana. Suomen Luonnonsuojelun Tuki Oy:n kustantamaa, vuosittain vaihtuvan teeman mukaan tietotekstiä ja luontokuvia yhdistävää seinäkalenteria Kaija on ollut tekemässä jo 34 kertaa.

Kaija Keskinen on 21. Finnfoto-palkinnon saaja. Aikaisemmat palkitut ovat Matti J. Kaleva, Mikko Pekari, Tuomo-Juhani Vuorenmaa, Salme Simanainen, Kai Nordberg, Hannu Hautala, Rashid Nasretdin, Leena Saraste, Jukka Kukkonen, Sakari Nenye, Lassi Rautiainen, Pekka Punkari, Boris Fagerström, Juha Suonpää, Kari Kuukka, Benjam Pöntinen, Laura Luostarinen, Merja Salo, Caj Bremer ja Sakari A. Mäkelä. Finnfoto-palkinnon arvo on 5000 euroa ja sen ovat  rahoittaneet yhdessä Finnfoto ja Suomen Messusäätiö.