Kopiosto-valtakirjalla tekstin ja kuvan tekijät antavat Kopiostolle valtuutuksen myöntää puolestaan lupia teostensa kopiointiin. Kopiosto kerää teosten käytöstä korvauksia valtuutusten perusteella. Päivittämällä Kopiosto-valtakirjansa tekijä varmistaa, että hänen teostensa käyttöön liittyvät valtuudet ja edut ovat ajan tasalla.

Kopiosto-valtakirjaan nyt tehty päivitys perustuu 3.4.2023 voimaan tulleisiin tekijänoikeuslain muutoksiin, jotka tuovat mukanaan uudenlaisia mahdollisuuksia teosten käyttölupien kehittämiseen ja myyntiin. Entistä monipuolisemmat luvat voivat tarkoittaa tekijöille uusia korvaustuottoja.

Lakimuutosten myötä Kopiosto-valtakirjaan lisättiin kaksi kokonaan uutta oikeusluokkaa ja yhtä oikeusluokkaa laajennettiin. Oikeusluokat kuvaavat sitä, minkälaiseen teosten käyttöön Kopiosto myöntää lupia.

Uudet oikeusluokat koskevat lehtijulkaisuun sisältyvän teoksen käyttöä (GR8) ja teosten jakamista verkkosisällönjakopalveluissa (GR9), kuten YouTubessa tai Instagramissa. Laajennettu oikeusluokka puolestaan liittyy kirjastojen, arkistojen ja museoiden kokoelmiin sisältyvän teoksen käyttöön (GR5). Tekijä voi tutustua päivitettyihin oikeusluokkiin Kopioston sivuilla.

Lisätietoa Kopiosto-valtakirjan päivityksestä ja vastauksia yleisimpiin päivitystä koskeviin kysymyksiin löydät Kopioston sivuilta.

Päivitetty Kopiosto-valtakirja hyväksytään Kopioston valtuutuspalvelussa, voit myös antaa uuden valtuutuksen Finnfotolle.

Valtakirjaan tehtyjen päivitysten hyväksyminen on helppoa ja nopeaa Kopioston valtuutuspalvelussa. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla.

Kopiosto-valtakirjan päivityksen hyväksyminen valtuutuspalvelussa on helppoa ja vie vain pari minuuttia. Tee se näin:

1. Kirjaudu valtuutuspalveluun osoitteessa https://kopiostoextra.fi/valtuudet
2. Klikkaa Finnfoto ry:lle antamasi Kopiosto-valtakirjan kohdalla Tarkastele. Päivitettävän valtakirjan kohdalla on huutomerkki.
3. Klikkaa valtakirjasivun alalaidassa olevaa Päivitä valtuutus -kuvaketta
4. Hyväksy päivitys ja paina Tallenna

Kaikkien tekstin ja kuvan tekijöiden on päivitettävä aiemmin antamansa Kopiosto-valtakirja. Päivitys ei koske Av-tekijänoikeussopimuksen tai Av-valtakirjan antaneita tv- ja radio-ohjelmien tekijöitä.

Kopioston valtuutuspalvelussa tekijä voi antaa uuden valtuutuksen ja tarkistaa aiemmin antamiensa valtuutusten tilanteen.