Nykymediassa valokuva on edelleen tekijänoikeuksien osalta usein huutolaisen asemassa. Jopa selkeällä vesileimalla varustetut Internetissä olevat valokuvat ovat jopa media-alan ammattilaisten mielestä niin sanotusti vapaata riistaa. Heidän mielestään siis Internetissä olevia valokuvia voi vapaasti kopioida, manipuloida ja julkaista sumeilematta milloin missäkin yhteydessä. Usein myös sellaisessa yhteydessä, johon valokuvan tekijänoikeudet omaava henkilö ei valokuviaan ole alkuunkaan tarkoittanut.

Finnfoton tarjoamat työkalut valokuvaajille

Finnfoton resurssit jäsenyhdistysten yhteensä yli 9000 yksittäisten jäsenten tekijänoikeuksien valvomiseksi ovat täysin riittämättömät. Siksi Finnfoto on kehittänyt erilaisia työkaluja valokuvien laittoman käytön jäljittämiseksi ja luvatta internetissä julkaistujen valokuvien poistamiseksi. Nämä kaikki työvälineet ja ohjeet ovat maksutta ladattavissa Finnfoton nettisivuilta.

http://finnfoto.fi/tyokalut/

Jokaisella tekijänoikeuksistaan huolestuneelle ammatti- ja harrastevalokuvaajalle on siis mahdollisuus hyödyntää Finnfoton nettisivuilla olevia ilmaisia työkaluja valokuviensa jäljittämiseen sekä luvatta käytetyn valokuvan poistamispyyntöön.

Tähän samaan aiheeseen liittyen Finnfoto on kehittänyt jälleen uuden työkalun; Valokuvan laittoman käytön ja sitä kautta tekijänoikeusrikkomuksen tekijälle esitettävä korvausvaatimus. Suomeksi siis, valokuvan laittomasta käytöstä lähetettävä lasku. Käytännössä tämä jää tekijänoikeusrikkomuksen uhrilta usein tekemättä. Syitä voi olla monia. Yksi on kuitenkin, että tekijänoikeusrikkomuksen perusteella esitettävän korvausvaatimuksen – laskun – esittäminen vaatii myös hyvää tekijänoikeus- ja perintäjuridiikan tuntemusta. Siksi Finnfoto onkin ulkoistanut tämän tehtävän asianajotoimisto Applex Oy:lle.